Zupa krem z brokuła jest powszechnie znana i lubiana. Przepisów jest wiele, a i ja mam swój własny. Prezentuję Wam zatem moją wersję, taką z dodatkiem świeżej bazylii, która wspaniale orzeźwia smak zupy. I choć wydawać się może nieporozumieniem, że bazą mojego kremu z brokuła są ziemniaki, to właśnie dzięki nim brokuł i liście świeżej bazylii brylują i nadają jej smak. Twoim zadaniem będzie jedynie użycie takich proporcji warzyw, aby zupa była jak najlepsza dla właśnie dla Ciebie.

 

ZUPA KREM Z BROKUŁA

SKŁADNIKI:

  • 1 brokuł o wadze około 500 gramów;
  • 100 gramów świeżego szpinaku;
  • spora garść świeżych liści bazylii;
  • 1,2 litra wrzącego bulionu warzywnego;
  • 400 gramów ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój w drobną kostkę jedną cebulę; drobno posiekaj 2-3 ząbki czosnku.

 

2. Obierz i pokrój w kostkę 400 gramów ziemniaków.

 

3. Małego brokuła o wadze 500 gramów pokrój w niewielkie kawałki.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij cebulę (nie rumień jej). Następnie wrzuć czosnek i smaż jeszcze jedną minutę ciągle mieszając.

 

5. Zawartość patelni przełóż do garnka; wlej do niego 1,2 litra wrzącego bulionu warzywnego. Dodaj ziemniaki i gotuj wszystko 5 minut.

 

6. W międzyczasie umyj pod bieżącą wodą 100 gramów świeżego szpinaku, a następnie otrzep z nadmiaru wody.

 

7. Do do garnka z zupą wrzuć brokuł i gotuj ją kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.

 

8. Dodaj liście szpinaku, popieprz i gotuj 1 minutę.

 

9. Zdejmij garnek z gazu, wrzuć do zupy sporą garść świeżych liści bazylii i zmiksuj zupę w malakserze.

 

10. Zupa krem z brokuła wygląda i smakuje wspaniale. Podawaj ją przyozdobioną kleksem gęstego jogurtu lub śmietany.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *