Zupa krem pietruszkowy z imbirem to porcja sycącej, aromatycznej i mocno rozgrzewającej zupy.  W zależności od ilości dodanego przez Ciebie imbiru „moc” zupy może być mniejsza lub większa. Pamiętaj jednak, że nadmiar imbiru może spowodować nadmierną kwaśność, a to już nie jest zbyt pożądane, szczególnie w tej zupie. Bazą zupy jest domowy bulion warzywny, który możecie zrobić w 30 minut. Oczywistym jest, że lepiej jest raz na jakiś ugotować gar takiego bulionu i zamrozić w porcjach np. litrowych lub półlitrowych. Mając wcześniej przygotowany bulion zupa krem pietruszkowy z imbirem trafi na Twój stół zaledwie w kilkanaście, no może w dwadzieścia minut. Myśle, że warto.

 

ZUPA KREM PIETRUSZKOWY

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego bulionu warzywnego;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 średnia marchewka;
  • 2 średnie pietruszki;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry.
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • kilka plastrów dojrzewającej wędliny lub surowego, wędzonego boczku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj około 1,2 litra domowego bulionu warzywnego. Taki z kostki odpada.

 

2. Przygotuj wszystkie składniki.

 

3. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, a następnie pokrój w nieduże kawałki. Seler naciowy posiekaj byle jak.

 

4. Imbir obierz i pokrój w plasterki, czosnek obierz i posiekaj.

 

5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć wcześniej przygotowane marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, imbir i czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu około 7 minut, aż nieco zmiękną i nabiorą smaku. Warzywa nie powinny się zrumienić. Taka baza warzywna nazywa się soffritto.

 

6. W garnku zagrzej bulion warzywny i wrzuć do niego przesmażone warzywa. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

 

7. Podczas, gdy zupa się gotuje przesmaż na suchej patelni szynkę tak, aby stała się chrupiąca.

 

8. Dopraw zupę 1 łyżeczką mielonej kolendry.

 

9. Dodaj do zupy również pół łyżeczki mielonej kurkumy. Dopraw solą i pieprzem, jeżeli potrzeba.

 

10. Gdy zupa krem pietruszkowy z imbirem jest gotowa zdejmij garnek z gazu i zmiksuj ją. W razie konieczności dolej do zupy nieco bulionu, by była rzadsza.

 

11. Zupa krem pietruszkowy z imbirem najlepiej smakuje podana z chrupiącym plasterkiem dojrzewającej szynki lub boczku.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *