Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

Zupa krem pietruszkowy z imbirem to porcja sycącej, aromatycznej i mocno rozgrzewającej zupy.  W zależności od ilości dodanego przez Ciebie imbiru „moc” zupy może być mniejsza lub większa. Pamiętaj jednak, że nadmiar imbiru może spowodować nadmierną kwaśność, a to już nie jest zbyt pożądane, szczególnie w tej zupie. Bazą zupy jest domowy bulion warzywny, który możecie zrobić w 30 minut. Oczywistym jest, że lepiej jest raz na jakiś ugotować gar takiego bulionu i zamrozić w porcjach np. litrowych lub półlitrowych. Mając wcześniej przygotowany bulion zupa krem pietruszkowy z imbirem trafi na Twój stół zaledwie w kilkanaście, no może w dwadzieścia minut. Myśle, że warto.

 

ZUPA KREM PIETRUSZKOWY

SKŁADNIKI:

  • 1200 ml domowego bulionu warzywnego;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 średnia marchewka;
  • 2 średnie pietruszki;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry.
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • kilka plastrów dojrzewającej wędliny lub surowego, wędzonego boczku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj około 1,2 litra domowego bulionu warzywnego. Taki z kostki odpada.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

2. Przygotuj wszystkie składniki.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

3. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, a następnie pokrój w nieduże kawałki. Seler naciowy posiekaj byle jak.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

4. Imbir obierz i pokrój w plasterki, czosnek obierz i posiekaj.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć wcześniej przygotowane marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, imbir i czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu około 7 minut, aż nieco zmiękną i nabiorą smaku. Warzywa nie powinny się zrumienić. Taka baza warzywna nazywa się soffritto.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

6. W garnku zagrzej bulion warzywny i wrzuć do niego przesmażone warzywa. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

7. Podczas, gdy zupa się gotuje przesmaż na suchej patelni szynkę tak, aby stała się chrupiąca.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

8. Dopraw zupę 1 łyżeczką mielonej kolendry.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

9. Dodaj do zupy również pół łyżeczki mielonej kurkumy. Dopraw solą i pieprzem, jeżeli potrzeba.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

10. Gdy zupa krem pietruszkowy z imbirem jest gotowa zdejmij garnek z gazu i zmiksuj ją. W razie konieczności dolej do zupy nieco bulionu, by była rzadsza.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

 

11. Zupa krem pietruszkowy z imbirem najlepiej smakuje podana z chrupiącym plasterkiem dojrzewającej szynki lub boczku.

Zupa KREM PIETRUSZKOWY z imbirem

Spróbuj genialnej ZUPY PIETRUSZKOWEJ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *