Zupa koperkowa z ryżem może być przyrządzona „na gwoździu”, ale również na wywarze np. z kości schabowej, albo z kurczaka. Wybór zależy tylko i wyłącznie od Waszych osobistych preferencji. Moja koperkowa powstała na bazie aromatycznego, dobrze doprawionego wywaru z kurczaka i zawiera całe mięso z ugotowanego kurczaka. Jeżeli jednak wolisz zupę z bardziej zdecydowanym smakiem koperku nie musisz mięsa dodawać w ogóle, albo dodać go jedynie część. Zwykle koperkową robię na kości schabowej, więc smak oczywiście jest inny. Ale zupa koperkowa na wywarze z kurczaka jest naprawdę OK. Spróbujcie – będzie Wam smakować.

 

ZUPA KOPERKOWA

SKŁADNIKI:

  • 2 ćwiartki z kurczaka;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • kawałek pora;
  • kawałek selera;
  • 1-2ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach;
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich;
  • kawałek opalonej na gazie cebuli;
  • 100 gramów ryżu basmati;
  • duży pęczek świeżego koperku;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwie ćwiartki z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 1,2 litra zimnej wody, zagotuj, usuń szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj pod około 45 minut.

 

2. Przygotuj składniki potrzebne do „podkręcenia” smaku wywaru.

 

3. Warzywa i przyprawy wrzuć do wywaru z kurczaka, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj wszystko 15 minut na wolnym ogniu.

 

4. W międzyczasie ugotuj 100 gramów sypkiego ryżu, np. basmati.

 

5. Gdy wywar z kurczaka jest gotowy odcedź i przecedź go dokładnie przez gazę. Zachowaj ugotowaną marchewkę.

 

6. Ugotowanego kurczaka pozbaw kości i skóry, a mięso podziel na małe kawałki; marchewkę pokrój w kosteczkę.

 

7. W szklance rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 2 łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany, zahartuj wszystko zupą i wlej do garnka. Wrzuć do zupy mięso z kurczaka, pokrojoną marchewkę oraz dwie spore garści (lub więcej) drobno posiekanego koperku.

 

8. Do zupy dodaj również ugotowany wcześniej ryż.

 

9. W razie konieczności dopraw zupę jeszcze solą i/lub pieprzem. Zupa koperkowa jest gotowa.

 

10. Zupa koperkowa z ryżem to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Podawaj od razu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *