Zupa kalafiorowa po indyjsku z grzybami

Zupa kalafiorowa po indyjsku to aromatyczna zupa z kalafiora z dodatkiem batatów, mleczka kokosowego, grzybów shimeji i świeżej kolendry.

Zupa kalafiorowa po indyjsku to aromatyczna zupa z kalafiora z dodatkiem batatów, mleczka kokosowego, grzybów shimeji i świeżej kolendry. Nazwanie tej zupy „po indyjsku” to określenie może nieco na wyrost na moje małe „dzieło” kulinarne. Jednak gdy poczujesz smak aromatycznych przypraw i chrupiącego kalafiora odczujesz niewymowną przyjemność w spożywaniu tej zupy. Kieruj się zawsze smakiem przy wyborze bulionu, czyli bazy tej zupy. Gdy użyjesz wywaru drobiowego winien on być raczej delikatny, niezbyt tłusty i niezbyt intensywny w smaku, żeby nie zabił smaku całości. Zupa kalafiorowa po indyjsku to eksplozja smaku, ale też niezły wyciskacz siódmych potów z uwagi na jej słuszną moc.

Składniki

1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
kalafior;
1 lub 2 bataty;
puszka mleczka kokosowego;
grzyby shimeji;
kawałek świeżego imbiru;
1 czerwona papryczka chilli;
pęczek świeżej kolendry;
2 limonki;
mielona kurkuma;
1 porządna łyżka kolendry w ziarnach;
jedna duża łyżka kminu rzymskiego w ziarnach;
pieprz w ziarnach do smaku;
sól;

Zupa kalafiorowa po indyjsku przepis

Kalafiora umyj, pozbaw głąba, a następnie podziel na różyczki. Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.

Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie wlej do niego mleczko kokosowe. Wrzuć do garnka przekrojoną wzdłuż na połowę papryczkę chilli oraz obrany i starty imbir. Imbiru niezbyt dużo, około 1 małej łyżeczki, w przeciwnym razie zupa będzie nie tyla za ostra (i tak będzie), o ile za kwaśna. Wciśnij również od razu sok z jednej limonki. Pozostaw zupę na gazie, aby zawrzała. W międzyczasie przygotuj przyprawy.

Przyprawiamy zupę

Do mojej zupy użyłem mieszanki ziaren kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu. To fantastyczne połączenie przypraw, za którym wręcz przepadam. Jeżeli znasz lepsze połączenie przypraw nie wahaj się ich użyć. Przyprawy wrzuć na suchą patelnię i praż kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zdejmij wtedy przyprawy z patelni i przełóż do moździerza. Pozostaw na chwilę, aby przestygły.

Łączymy składniki

Gdy zupa się zagotuje wrzuć do niej grzyby shimeji. Wiem, trudno je kupić,  podpowiem, że w jednej z sieci cash & carry dostępne są przez większość czasu bez problemu. Zanim wrzucisz grzyby do zupy pozbaw je twardych korzonków. Wrzuć do zupy różyczki kalafiora. Batatów dodaj tyle, by osiągnąć pożądaną gęstość zupy,  nie dawaj za dużo, gdyż zupa będzie za słodka.

Przestudzone przyprawy zmiażdż w moździerzu i wsyp do garnka z zupą. Na koniec przypraw zupę mieloną kurkumą i solą. Gotuj zupę 10 minut, aż kalafior będzie „al dente”.

Po indyjsku w Twoim domu

Gdy zupa kalafiorowa po indyjsku jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej świeżej kolendry. Tuż przed podaniem wciśnij do zupy sok z drugiej limonki. Zupa kalafiorowa po indyjsku powinna być wyraźnie aromatyczna, dość pikantna, ale i kwaskowa w przełamaniu ze słodyczą. Wszystkie smaki winny być wyczuwalne.


A może wolisz zjeść po polsku? Wypróbuj zatem jak doskonale smakuje zupa kalafiorowa z ziemniakami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *