ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

Zupa kalafiorowa jest jedną z tych, które uwielbiam. Kalafior można już kupić całkiem smaczny, więc tym bardziej pora na zupę z tym popularnym warzywem nastała. Po raz pierwszy do zupy kalafiorowej dodałem świeżego koperku i okazało się to strzałem w „dychę”. Jeżeli połączenie kalafior – koperek Tobie nie pasuje przygotuj zupę po swojemu. Jeżeli jednak spróbujesz tej wersji myślę, że ją polubisz. Jak każdą dobrą domową zupę i tę przyrządzam na lekkim bulionie z kurzych skrzydełek.

 

ZUPA KALAFIOROWA

SKŁADNIKI:

  • 6 kurzych skrzydełek;
  • jarzyna jak do rosołu;
  • kilka ziemniaków;
  • 1 kalafior;
  • 1 duża marchewka;
  • pęczek koperku;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sześć sporych kurzych skrzydełek opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2,5 litrami zimnej wody.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

2. Mój bulion drobiowy musi być mocno warzywny, dlatego moja „porcja rosołowa” warzyw jest duża. A ponieważ jest wiosna to i kawałek kalarepki się w niej znalazł. Oprócz jarzyny do rosołu potrzebne do zupy kalafiorowej będą kilka ziemniaków, oczywiście kalafior i dobra, jak najlepsza kwaśna śmietana.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

3. Jarzyny obierz, opłucz pod bieżącą wodą, cebulę opal, jak do rosołu.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

4. Do garnka ze skrzydełkami włóż całą jarzynę, wsyp 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę zmiażdżonego pieprzu kolorowego. Gotuj bulion na wolnym ogniu około 45 minut.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

5. W międzyczasie pokrój ziemniaki i 1 dużą marchewkę w drobną kostkę, a kalafiora podziel na nieduże różyczki. Dla podkreślenia smaku wywaru odcięty głąb z kalafiora możesz dodać do gotującego się bulionu.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

6. Gdy bulion jest gotowy wyjmij z niego wszystkie jarzyny i skrzydełka – rozgotowane jarzyny nie będą Ci już potrzebne, za to skrzydełka w tym momencie zwykle szybko znikają, jako przystawka przed zupą.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

7. Bulion drobiowy przelej przez gazę, aby pozbyć się niepotrzebnych pozostałości po jego gotowaniu.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

8. Delikatny, o wyraźnym smaku warzyw bulion drobiowy w ilości około 2 litrów to dobra baza do każdej domowej zupy.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

9. Zagotuj bulion i wrzuć do niego różyczki kalafiora i marchewkę.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

10. Dołóż do zupy ziemniaki i gotuj zupę około 10 minut, aż kalafior będzie „al dente” (nie rozgotuj go!).

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

11. W szklance rozmieszaj łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, wymieszaj dokładnie, zahartuj chochelką zupy i przelej całość do zupy.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

12. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i bardzo krótko ją zmiksuj (około 3 sekund) – poprawi to konsystencję, smak i kolor zupy. Na koniec wrzuć dużą garść posiekanego koperku.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

 

13. Zupa kalafiorowa jest gotowa do podania – smakuje w dniu przygotowania, jak i na drugi dzień znakomicie.

ZUPA KALAFIOROWA z ziemniakami

A może ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *