Zupa kalafiorowa po indyjsku to określenie może nieco na wyrost na moje małe „dzieło” kulinarne, jednak gdy Wasze podniebienia poczują smak aromatycznych przypraw, chrupiącego kalafiora, słodkich batatów i kwaskowej limonki odczujecie niewymowną przyjemność w spożywaniu tej zupy. Jak zwykle bazą dobrej zupy winien być domowy wywar, który możecie oczywiście przygotować wcześniej. Czy będzie to wywar drobiowy, czy też warzywny zależy oczywiście od Was. Kierujcie się zawsze Waszym smakiem, jednak gdy użyjecie wywaru drobiowego winien on być raczej delikatnym, niezbyt tłustym i niezbyt intensywnym w smaku, żeby nie zabił smaku całości. Zupa kalafiorowa po indyjsku to eksplozja smaku, ale też niezły wyciskacz siódmych potów z uwagi na jej słuszną moc…

 

ZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
  • 1 kalafior;
  • 1-2 bataty;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • grzyby shimeji;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1-2 limonki;
  • mielona kurkuma;
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach;
  • 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach;
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kalafiora umyj, pozbaw głąba i podziel na różyczki.

 

3. Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.

 

4. Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie wlej do niego mleczko kokosowe.

 

5. Wrzuć do garnka przekrojoną wzdłuż na połowę papryczkę chilli oraz obrany i starty imbir. Imbiru niezbyt dużo, około 1 małej łyżeczki, w przeciwnym razie zupa będzie nie tyla za ostra (i tak będzie…), o ile za kwaśna.

 

6. Wciśnij również od razu sok z jednej limonki. Pozostaw zupę na gazie, aby zawrzała – w międzyczasie przygotuj przyprawy.

 

7. Do mojej zupy użyłem mieszanki ziaren kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu. To fantastyczne połączenie przypraw, za którym wręcz przepadam. Jeżeli znasz lepsze połączenie przypraw nie wahaj się ich użyć.

 

8. Przyprawy wrzuć na suchą patelnię i praż kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zdejmij wtedy przyprawy z patelni i przełóż do moździerza. Pozostaw na chwilę, aż przestygną.

 

9. Gdy zupa się zagotuje wrzuć do niej grzyby shimeji. Wiem, trudno je kupić; podpowiem, że w jednej z sieci cash & carry dostępne są przez większość czasu bez problemu. Zanim wrzucisz grzyby do zupy pozbaw je twardych korzonków.

 

10. Wrzuć do zupy różyczki kalafiora.

 

11. Batatów dodaj tyle, by osiągnąć pożądaną gęstość zupy – nie dawaj za dużo, bo zupa będzie za słodka.

 

12. Przestudzone przyprawy zmiażdż w moździerzu i wsyp do garnka z zupą.

 

13. Na koniec przypraw zupę mieloną kurkumą i solą.

 

14. Gotuj zupę 10 minut, aż kalafior będzie „al dente”.

UWAGA: nie rozgotuj warzyw.

 

15. Gdy zupa kalafiorowa po indyjsku jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej świeżej kolendry.

 

16. Tuż przed podaniem wciśnij do zupy sok z drugiej limonki. Zupa kalafiorowa po indyjsku powinna być wyraźnie aromatyczna, dość pikantna, ale i kwaskowa w przełamaniu ze słodyczą. Wszystkie smaki winny być wyczuwalne.

 

17. Zupa kalafiorowa po indyjsku to potężna dawka witamin, w dodatku rozgrzewająca i niezwykle bogata w smak.

Wolisz tradycyjna zupę kalafiorową? Przepis jak ją zrobić znajdziesz TUTAJ >.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *