ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

Zupa kalafiorowa po indyjsku to określenie może nieco na wyrost na moje małe „dzieło” kulinarne, jednak gdy Wasze podniebienia poczują smak aromatycznych przypraw, chrupiącego kalafiora, słodkich batatów i kwaskowej limonki odczujecie niewymowną przyjemność w spożywaniu tej zupy. Jak zwykle bazą dobrej zupy winien być domowy wywar, który możecie oczywiście przygotować wcześniej. Czy będzie to wywar drobiowy, czy też warzywny zależy oczywiście od Was.

Kierujcie się zawsze Waszym smakiem, jednak gdy użyjecie wywaru drobiowego winien on być raczej delikatnym, niezbyt tłustym i niezbyt intensywnym w smaku, żeby nie zabił smaku całości. Zupa kalafiorowa po indyjsku to eksplozja smaku, ale też niezły wyciskacz siódmych potów z uwagi na jej słuszną moc…

 

ZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego;
  • 1 kalafior;
  • 1-2 bataty;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • grzyby shimeji;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1-2 limonki;
  • mielona kurkuma;
  • 1 porządna łyżka kolendry w ziarnach;
  • jedna duża łyżka kminu rzymskiego w ziarnach;
  • pieprz w ziarnach do smaku;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

2. Kalafiora umyj, pozbaw głąba i podziel na różyczki.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

3. Bataty obierz i pokrój w niedużą kostkę.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

4. Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie wlej do niego mleczko kokosowe.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

5. Wrzuć do garnka przekrojoną wzdłuż na połowę papryczkę chilli oraz obrany i starty imbir. Imbiru niezbyt dużo, około 1 małej łyżeczki, w przeciwnym razie zupa będzie nie tyla za ostra (i tak będzie…), o ile za kwaśna.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

6. Wciśnij również od razu sok z jednej limonki. Pozostaw zupę na gazie, aby zawrzała – w międzyczasie przygotuj przyprawy.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

7. Do mojej zupy użyłem mieszanki ziaren kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu. To fantastyczne połączenie przypraw, za którym wręcz przepadam. Jeżeli znasz lepsze połączenie przypraw nie wahaj się ich użyć.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

8. Przyprawy wrzuć na suchą patelnię i praż kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zdejmij wtedy przyprawy z patelni i przełóż do moździerza. Pozostaw na chwilę, aż przestygną.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

9. Gdy zupa się zagotuje wrzuć do niej grzyby shimeji. Wiem, trudno je kupić; podpowiem, że w jednej z sieci cash & carry dostępne są przez większość czasu bez problemu. Zanim wrzucisz grzyby do zupy pozbaw je twardych korzonków.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

10. Wrzuć do zupy różyczki kalafiora.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

11. Batatów dodaj tyle, by osiągnąć pożądaną gęstość zupy – nie dawaj za dużo, bo zupa będzie za słodka.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

12. Przestudzone przyprawy zmiażdż w moździerzu i wsyp do garnka z zupą.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

13. Na koniec przypraw zupę mieloną kurkumą i solą.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

14. Gotuj zupę 10 minut, aż kalafior będzie „al dente”.

UWAGA: nie rozgotuj warzyw.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

15. Gdy zupa kalafiorowa po indyjsku jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej świeżej kolendry.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

16. Tuż przed podaniem wciśnij do zupy sok z drugiej limonki. Zupa kalafiorowa po indyjsku powinna być wyraźnie aromatyczna, dość pikantna, ale i kwaskowa w przełamaniu ze słodyczą. Wszystkie smaki winny być wyczuwalne.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

 

17. Zupa kalafiorowa po indyjsku to potężna dawka witamin, w dodatku rozgrzewająca i niezwykle bogata w smak.

ZUPA KALAFIOROWA po indyjsku

Wolisz tradycyjna ZUPĘ KALAFIOROWĄ? Zdobądź przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *