Zupa jarzynowa ze szpinakiem może być świetną pozycją kulinarną na Waszych stołach. Gdy byłem dzieckiem szpinak był moim przekleństwem. Zresztą całe mnóstwo osób z dzieciństwa ma podobne wspomnienia tyczące się szpinaku. Patrząc z perspektywy czasu stwierdzić muszę, że to nie niewykształcone podniebienia dziecięce, a beznadziejne umięjętności kucharskie w szkolnych stołówkach były za to odpowiedzialne. Na szczęście czasy szkolnej, bezsmakowej papki odeszły do lamusa. Dzisiaj wiemy, że szpinak można przyrządzić na wiele sposobów i smakować będzie większości z nas. A jak nie ma co z nim zrobić zawsze można dodać go do zupy.

 

ZUPA JARZYNOWA ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzi z kurczaka;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 250 gramów świeżego szpinaku;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • 1 pietruszka;
  • 2 większe ziemniaki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2-3 wiejskie jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobra zupa jarzynowa powinna być zrobiona na dobrym, jarzynowym wywarze, ale ja preferuję zupę bogatszą w smak, zatem u mnie jest to bulion drobiowy. Zatem składniki: marchewka, seler korzeniowy, korzeń pietruszki, ziemniaki, pałki z kurczaka, jarzyna jak do rosołu, liście świeżego szpinaku.

 

2. Pałki z kurczaka (500 gramów) umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj obrane jarzyny, jak do rosołu i gotuj całość na wolnym ogniu 45 minut.

 

3. W międzyczasie przygotuj dość dużo świeżego szpinaku. Jeżeli tak, jak w moim przypadku jest to cała wiązka (a nie same listki) należy ją podzielić. Zatem odetnij i wyrzuć końcówki (korzonki). Następnie odetnij łodyżki i drobno posiekaj; odstaw na bok. Na koniec posiekaj grubo same liście szpinaku. Te wszystkie czynności pomogą w gotowaniu szpinaku, aby wszystkie jego elementy były odpowiednio miękkie.

UWAGA: Aby uprościć sobie przygotowywanie zupy możesz użyć samych liści szpinaku.

 

4. Pokrój w drobną kostkę obraną marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Gdy rosół jest gotowy, a mięso miękkie odcedź go. Mięso wyłóż na miskę, aby nieco przestygło, a czysty, klarowny wywar przelej z powrotem do garnka. Nie obawiaj się, zupa nie będzie zbyt „ciężka”, ponieważ po dodaniu wszystkich składników dolać trzeba będzie nieco wody, która rozwodni drobiowy wywar.

 

5. Do garnka z wywarem drobiowym wrzuć posiekane łodyżki szpinaku i gotuj kilka minut, aż nieco zmiękną.

 

6. Następnie wrzuć do zupy pokrojone w kostkę warzywa.

 

7. Do zupy dodaj również obrane i pokrojone w drobną kostkę dwa ziemniaki. Gotuj zupę następne kilka minut. W międzyczasie oddziel kurczaka od kości i posiekaj go na drobne kawałki.

 

8. Gdy warzywa będą „al dente” dodaj do zupy kurczaka. Jeżeli potrzeba uzupełnij zupę wrzątkiem, aby uzyskać pożądaną gęstość. Pamiętaj, że zupa jarzynowa ze szpinakiem ma być pełna smaków, a nie mdła dlatego nie przesadź z ilością wody.

 

9. Od razu włóż również liście szpinaku. Zamieszaj, aby „zwiędły” i zmniejszyły swoją objętość. Dodaj sól i pieprz do smaku.

 

10. Pora zupę doprawić. Potrzebne będą 2-3 jajka, które należy wybić i roztrzepać widelcem w miseczce.

 

11. Zdejmij garnek z zupą z ognia i wlej delikatnie roztrzepane mieszając podczas tej czynności delikatnie zupę.

 

12. Zupa jarzynowa ze szpinakiem jest gotowa; warto tuż przed jej podaniem posypać ją ostrą papryczką chili. Można również dodać (już na talerzu) łyżeczkę dobrej, kwaśnej śmietany…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *