Zupa jarzynowa i soczewica to niezłe zestawienie. A co do soczewicy to moja miłość do niej jest chyba odwzajemniona, bo potrawy z soczewicą póki co wychodzą mi znakomicie. Nawet ta smutno wyglądająca zupa z brązową soczewicą ma świetny smak. Ten smak zbudowany jest na dobrym, domowym bulionie i warzywach, które właśnie zimą można dostać bez problemu. Jeżeli nie masz przekonania do brązowej soczewicy dodaj do tej zupy tej czerwonej lub żółtej – ładniejszy kolor zupy z pewnością bardziej zachęci Cię do jej spałaszowania. Bez względu na to, jaką soczewicę zastosujesz zupa jarzynowa z soczewicą jest przepyszna.

 

ZUPA JARZYNOWA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

  • 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;
  • 3/4 szklanki brązowej soczewicy;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 cebula;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • duża garść makaronu nitki;
  • suszony tymianek;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Brązową soczewicę (ja dałem brązową i zieloną – końcówki paczek) dobrze opłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu.

 

2. Potrzebne warzywa: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 łodyga selera naciowego, 1 czerwona papryczka chili.

 

3. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno papryczkę chili (bez pestek).

 

4. Posiekaj w kostkę cebulę i seler naciowy.

 

5. Po kilku minutach gotowania, gdy w garnku z soczewicą nie będzie już prawie w wody, zdejmij garnek z gazu, przykryj go pokrywką i odstaw na bok na 15 minut. W tym czasie soczewica ładnie spęczniej i sobie dojdzie.

 

6. Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej i wrzuć wszystkie warzywa.

 

7. Smaż warzywa na wolnym ogniu przez około 7 minut, aż nieco zmiękną.

 

8. Do garnka wlej 1,2 litra bulionu warzywnego i przełóż do niego warzywa z patelni. Dodaj trochę soli i dość sporo suszonego tymianku. Gotuj zupę na wolnym ogniu max 7-8 minut.

 

9. Gdy warzywa są miękkie dodaj do garnka ugotowaną soczewicę.

 

10. Wrzuć garść makaronu (najlepiej nitki, bo się krótko gotuje).

 

11. Gotuj zupę 3 minuty, aż makaron będzie OK. Na koniec dopraw zupę według własnego uznania (jeżeli potrzeba).

 

12. Zupa jarzynowa z soczewicą najlepiej smakuje gorąca, ozdobiona listkami selera naciowego.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *