Zupa jarzynowa z soczewicą makaronem i chilli

Zupa jarzynowa przygotowana na bazie domowego wywaru jarzynowego z brązową soczewicą, warzywami korzeniowych oraz makaronem nitki.

Zupa jarzynowa z soczewicą to niezłe zestawienie. Co do soczewicy to moja miłość do niej jest chyba odwzajemniona, bo potrawy z jej udziałem póki co wychodzą mi znakomicie. Nawet ta smutno wyglądająca zupa z brązową soczewicą ma świetny smak. Ten smak zbudowany jest na dobrym, domowym bulionie i warzywach, które zimą można dostać bez problemu. Jeżeli nie masz przekonania do brązowej soczewicy dodaj do tej zupy czerwonej lub żółtej. Ładniejszy kolor zupy z pewnością bardziej zachęci Cię do jej spałaszowania. Bez względu na to, jaką soczewicę zastosujesz zupa jarzynowa z soczewicą będzie przepyszna.

Składniki

1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;
3/4 szklanki brązowej soczewicy;
marchewka;
pietruszka;
cebula;
łodyga selera naciowego;
czerwona papryczka chilli;
duża garść makaronu nitki;
suszony tymianek;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Zupa jarzynowa z soczewicą przepis

Brązową soczewicę (ja dałem brązową i zieloną, końcówki paczek) dobrze opłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu. Po kilku minutach gotowania, gdy w garnku z soczewicą nie będzie już prawie w wody, zdejmij garnek z gazu, przykryj go pokrywką i odstaw na bok na 15 minut. W tym czasie soczewica ładnie spęcznieje i sobie dojdzie.

Podczas gdy soczewica dochodzi przygotuj warzywa, czyli 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę, 1 łodygę selera naciowego, 1 czerwoną papryczkę chili. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno papryczkę chili (bez pestek). Posiekaj w kostkę cebulę i seler naciowy.

Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż warzywa na wolnym ogniu przez około 7 minut, aby nieco zmiękły.

Do garnka wlej 1,2 litra bulionu warzywnego i przełóż do niego warzywa z patelni. Dodaj trochę soli i dość sporo suszonego tymianku. Gotuj zupę na wolnym ogniu max 7-8 minut. Gdy warzywa są miękkie dodaj do garnka ugotowaną soczewicę. Wrzuć garść makaronu (najlepiej nitki, bo się krótko gotuje). Gotuj zupę 3 minuty, aż makaron będzie OK. Na koniec dopraw zupę według własnego uznania (jeśli potrzeba).

Najlepiej smakuje gorąca, ozdobiona listkami selera naciowego.


Wypróbuj świetny przepis na kotlety z soczewicy idealne dla wegan.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *