zupa jarzynowa z pesto

Zupa jarzynowa z pesto to jedna z letnich propozycji. Włoch ze świeżych warzyw zrobiłby zapewne swoją minestrone, a ja proponuję „spolszczony” odpowiednik, czyli… No jasne, to zupa jarzynowa z pesto. Choć nazwy inne zupa dokładnie ta sama. Tym bardziej, że do jarzynowej proponuję akcent włoski w postaci domowego pesto, które doskonale wzbogaca jej smak.

Pesto lepiej jest zrobić nieco wcześniej; choć jest ono pyszne zaraz po przygotowaniu, to jednak lepiej smakuje, gdy składniki „przegryzą się”. Ja przyrządzam pesto na godzinę przed jego konsumpcją i pozostawiam na wierzchu, aby nabrało smaku. Uwierz, zupa jarzynowa z pesto jest wyborna. Nawet na upalne dni, pod warunkiem, że podasz ją w temperaturze pokojowej.

 

ZUPA JARZYNOWA Z PESTO

SKŁADNIKI:

  • spora garść liści bazylii;
  • garstka parmigiano reggiano;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 100 ml oliwy extra vergine;
  • szczypta soli;
  • 1,5 litra domowego bulionu warzywnego;
  • 1 spora żółta cukinia;
  • 2-3 ziemniaki;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 500 gramów świeżego bobu;
  • jedna marchewka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1-2 łodygi selera naciowego;
  • 1 cebula;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Moje pesto do zupy jarzynowej tylko niewiele różni się od tego oryginalnego liguryjskiego (genovese). Wystarczy spora garść liści bazylii, garstka parmigiano reggiano, 1 ząbek czosnku, około 100 ml oliwy extra vergine i szczypta soli.

Zupa jarzynowa z pesto

 

2. Wszystkie składniki pesto włóż do miski blendera i zmiksuj. Jeżeli jest za gęste dolej jeszcze nieco oliwy. Pesto winno być lekko lejące się. Gotowe pesto przelej do miseczki i odłóż na bok.

Zupa jarzynowa z pesto

 

3. Składniki „jarzynówki”: 1 spora żółta cukinia, 2-3 ziemniaki, 300 gramów zielonej fasolki szparagowej, jedna marchewka, 2 ząbki czosnku, 1-2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 500 gramów bobu.

Zupa jarzynowa z pesto

 

4. Bób opłukaj i przełóż do miski. Fasolkę szparagową oczyść z włókien, umyj i przełóż do drugiej miski. Do trzeciej miski wrzuć umytą i pokrojoną w spore kawałki cukinię. Wreszcie do ostatniej miski wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę składniki soffritto (marchewka, cebula, seler naciowy, czosnek).

Zupa jarzynowa z pesto

 

5. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane czosnek, marchewkę, seler i cebulę. Smaż wszystko na małym ogniu około 8 minut dość często mieszając.

UWAGA:  To klasyczne soffritto, czyli włoska baza do wielu dań. Smaż na małym ogniu i dopilnuj, by warzywa się nie zrumieniły.

Zupa jarzynowa z pesto

 

6. W międzyczasie na wrzącą, osoloną wodę wrzuć bób i gotuj 5 minut od zawrzenia.

Zupa jarzynowa z pesto

 

7. W garnku rozgrzej łącznie 1,5 litra bulionu warzywnego i wody (w proporcji według własnych preferencji) – przełóż do garnka zawartość patelni i wrzuć fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu 5-7 minut.

Zupa jarzynowa z pesto

 

8. Do zupy dorzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotuj następne 5 minut.

Zupa jarzynowa z pesto

 

9. W międzyczasie odcedź bób, a gdy lekko przestygnie (lub gdy masz żelazne palce…) wyłuskaj go z łupinek.

Zupa jarzynowa z pesto

 

10. Do zupy dorzuć cukinię – gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą „al dente” (nie doprowadź, aby się rozgotowały!). Powinno to zająć jeszcze około 5 minut. Jeżeli trzeba dolej w tym momencie jeszcze nieco wody lub bulionu warzywnego.

Zupa jarzynowa z pesto

 

11. Na koniec wrzuć wyłuskany bób, zamieszaj całość, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut, aż nieco przestygnie.

Zupa jarzynowa z pesto

 

12. Wlej zupę na talerze, a na wierzchu rozłóż po 2 łyżki pesto. Zamieszaj delikatnie zupę. Jeżeli trzeba dosól do smaku. Pyszna, letnia zupa jarzynowa z pesto jest gotowa.

Zupa jarzynowa z pesto

Spróbuj również nieco innej ZUPY JARZYNOWEJ – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *