Zupa jarzynowa z kaszą jaglana to moja odpowiedź na brak warzyw w okresie jesienno zimowym. W zimie nie ma zbyt wielu świeżych warzyw, ale i z tych, co są dostępne można upichcić całkiem niezłą zupę. Moja zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglaną zbudowana jest na bazie marchewki, pietruszki, korzenia selera, selera naciowego i cebuli. Dodatkami zaś są ziemniaki i właśnie wspomniana wcześniej kasza jaglana. Co może być intrygującego w takiej zupie spytacie… A ja odpowiadam: smak. Jest pyszny smak przesmażonych warzyw oraz sporej ilości ziół i innych przypraw. Zajrzyjcie do przepisu, bo klnę się, że zupy tej warto spróbować.

 

ZUPA JARZYNOWA Z KASZĄ JAGLANĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 duże ziemniaki;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • suszone oregano;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • słodka, mielona papryka;
  • ostra, mielona papryka;
  • oliwa z oliwek;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże ziemniaki, szklanka kaszy jaglanej, 2 marchewki, pietruszka, kawałek, selera, jedna łodyga selera naciowego, duża cebula.

 

2. Do garnka wlej dwie szklanki wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie wsyp niecałą szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wchłonie wodę, a następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na tym samym palniku, na którym się gotowała, na kilkanaście minut, aż kasza „dojdzie”.

 

3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Opłucz i pozostaw w zimnej wodzie.

 

4. Obierz warzywa korzeniowe, a selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kostkę.

 

5. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na dużych oczkach tarki albo w malakserze.

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła klarowanego i wrzuć posiekane seler naciowy i cebulę. Zeszklij je.

 

7. Wrzuć na patelnię starte w malakserze warzywa.

 

8. Dodaj zmiażdżony duży ząbek czosnku.

 

9. Dopraw warzywa swoimi ulubionymi przyprawami. Ja dodałem suszone oregano i zioła prowansalskie. Dużo.

 

10. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Warzywa posól, popieprz i duś na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną (5-10 minut).

 

11. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka i dolej wrzątku; tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję zupy.

 

12. Do zupy wrzuć ziemniaki.

 

13. Dopraw odrobiną słodkiej i ostrej papryki mielonej.

 

14. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze tych samych przypraw, co na początku. Ewentualnie dolej jeszcze wrzątku, gdy zupa jest za gęsta. Gotuj zupę około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.

 

15. Nałóż zupę na talerz, dodaj do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i ozdób natką pietruszki. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną jest idealna na chłodniejsze dni, ale również latem, podana w temperaturze pokojowej, smakuje znakomicie. Latem jednak proponuję ją jednak nieco wzbogacić. Czym? Zależy od Was…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *