zupa jarzynowa z frankfurterkami

Zupa jarzynowa z frankfurterkami, na którą przepis w tym miejscu podaję winna się właściwie nazywać zupą buraczaną albo buraczano-kalafiorową. Te właśnie dwa warzywa stanowią jej trzon, jednak o unikatowym smaku zupy decydują małe, niepozorne kiełbaski. Kiełbaski te to frankfurterki. To świetnie przyprawione, mocno wędzone kiełbaski wieprzowe wielkości parówek, jednak przewyższające te drugie pod każdym względem. Pamiętajcie jednak, by użyć surowych frankfurterek, bo tylko wtedy gotowane oddadzą swój niezwykły smak zupie.

 

ZUPA JARZYNOWA Z FRANKFURTERKAMI

SKŁADNIKI:

    • 1 litr domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego;
    • 4 surowe, mocno wędzone frankfurterki;
    • 1 nieduży kalafior;
    • 1 duży burak liściasty (boćwina, z ang. chard, z niem. mangold);
    • 1 marchewka;
    • 1 pietruszka;
    • 1 czerwona papryczka chilli;
    • gęsta, kwaśna śmietana;
    • pęczek koperku;
    • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Boćwinę umyj, oddzieli łodygi od liści. Łodygi pokrój w drobną kostkę, liście posiekaj.

 

3. Marchewkę i pietruszkę obierz i umyj. Kalafiora podziel na różyczki i umyj pod bieżącą wodą.

 

4. W garnku zagrzej DOMOWY WYWAR (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>). Następnie wrzuć do garnka frankfurterki i posiekane łodygi boćwiny. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu.

 

5. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

6. Wyjmij kiełbaski i odłóż na bok, aby nieco przestygły. Do garnka wrzuć starte marchewkę i pietruszkę.

 

7. Wrzuć do garnka również posiekane liście boćwiny.

 

8. Na koniec wrzuć kalafiora oraz papryczkę chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uzupełnij całość gorącą wodą, aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej jednak, by na tym etapie zupa była dość gęsta, ponieważ na koniec będziesz ją miksować, a wtedy nieco się rozrzedzi.

 

9. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. Zupa już teraz smakuje trochę jak botwinka, trochę jak kalafiorowa… Frankfurterki pokrój z nieduże kawałki, takie „na jeden kęs”.

 

10. Zdejmij garnek z zupą z gazu i nieco zmiksuj warzywa. Uważaj jednak – część z nich musi pozostać nietknięta. To nie ma być przecież zupa krem.

 

11. Postaw zupę z powrotem na gaz i wrzuć do niej frankfurterki. Zagotuj zupę.

 

12. W szklance zahartuj 2 łyżki śmietany chochelką gorącej zupy i wlej śmietanę do garnka. Ponownie zagotuj zupę, a następnie wyłącz gaz pod nią.

 

13. Posiekaj drobno koperek, dodaj do zupy i zamieszaj. W razie konieczności dopraw jeszcze do smaku.

 

14. Zupa jarzynowa z frankfurterkami to bardzo ciekawa propozycja. Połączenie intrygujących warzyw z mocnym aromatem wędzonych kiełbasek powinno Ci zasmakować.

Wypróbuj również niesamowity GULASZ z kurczaka z FRANKFURTERKAMI. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *