Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i bobem

Zupa jarzynowa przygotowana na bazie wywaru z kurczaka oraz z fasolką szparagową i bobem doprawiona kwaśną śmietaną.

Zupa jarzynowa z fasolką to mój obowiązkowy punkt programu letnich obiadów. Oczywiście jej ostateczny kształt zwykle za każdym razem jest nieco inny. Wszystko zależy od tego, co akurat będzie dostępne na placu targowym. Fasolka szparagowa, najlepiej i żółta, i zielona to obowiązkowe składniki. Często jest również bób i zielony groszek. Możesz swoją „fasolówkę” ugotować na wywarze jarzynowym, ja jednak uwielbiam wywar drobiowy. Wywar taki gotuję na różnych elementach kurczaka z dodatkiem ogromnej ilości warzyw. I właśnie na taką zupę Cię dzisiaj zapraszam.

Składniki

kilka elementów kurczaka (ćwiartki, podudzia, skrzydełka, pałki itp);
jarzyna do rosołu;
250 gramów zielonej fasolki szparagowej;
250 gramów żółtej fasolki szparagowej;
garść świeżego groszku;
dwie garści świeżego bobu;
3 ziemniaki;
1 mała marchewka;
suszony cząber;
suszone zioła prowansalskie;
pęczek świeżego koperku;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Zupa jarzynowa z fasolką przepis

Z kurczaka i jarzyny gotuj klasyczny rosół. Fasolkę szparagową pozbaw twardych końcówek i pokrój ją na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Bób wyłuskaj ze skórek, oczywiście możesz tego nie robić i wrzucić bób do zupy „jak leci”, ale jedzenie zupy z bobem ze skórką nie jest przyjemne, ani łatwe. A konkretnie, jest mocno wkurzające. Warto więc poświęcić trochę wysiłku teraz, by finalnie rozkoszować się samą zupą.

Gdy kurczak jest miękki, a rosół gotowy wyłów jarzynę z zupy. Wyjmij również kurczaka i odłóż do miski, aby nieco przestygł. Rosół przecedź przez gazę, aby pozbawić go nieczystości. Przecedzony wywar wlej z powrotem do garnka i doprowadź go do wrzenia. Wrzuć od razu fasolkę szparagową oraz obrany bób. Dodaj także zielony groszek, oczywiście uprzednio przepłukany pod bieżącą wodą oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Aby nieco przełamać dość jednolity kolor zupy zetrzyj na tarce marchewkę i również wrzuć ją do zupy. Dopraw zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym cząbrem, a także suszonymi ziołami prowansalskimi. Gotuj na małym ogniu. Zupa jarzynowa z fasolką i bobem będzie gotowa za 15 minut, gdy jarzyny zmiękną.

Zupa jarzynowa z fasolką sposób podania

W małej misce rozpuść 1 łyżkę mąki pszennej w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki śmietany i dobrze wszystko zamieszaj. Zahartuj śmietanę i wlej ją do zupy. Zagotuj, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem z zupą. Na koniec dodaj posiekany pęczek koperku. Kurczaka pozbaw skóry i kości, a następnie drobno pokrój i również włóż do zupy.

Tak przygotowana zupa jarzynowa to obowiązkowa pozycja na upalne, letnie dni. Znakomicie smakuje podana w temperaturze pokojowej.


Poznaj smaczny i sprawdzony przepis na zupa fasolowa ze świeżej fasoli. Prostota i siła smaku tego dania jest niebywała.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *