Zupa jarzynowa z fasolką to mój obowiązkowy punkt programu letnich obiadów. Oczywiście jej ostateczny kształt zwykle za każdym razem jest nieco inny; wszystko zależy od tego, co akurat będzie dostępne na placu targowym. Fasolka szparagowa, najlepiej i żółta, i zielona to obowiązkowe składniki. Często jest również bób i zielony groszek. Możesz swoją „fasolówkę” ugotować na wywarze jarzynowym, ja jednak uwielbiam wywar drobiowy, który gotuję na różnych elementach kurczaka z dodatkiem ogromnej ilości warzyw. Właśnie na taką zupę Was dzisiaj zapraszam.

 

ZUPA JARZYNOWA Z FASOLKĄ

SKŁADNIKI:

  • kilka elementów kurczaka (ćwiartki, podudzia, skrzydełka, pałki itp);
  • jarzyna do rosołu;
  • 250 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 250 gramów żółtej fasolki szparagowej;
  • garść świeżego groszku;
  • dwie garści świeżego bobu;
  • 3 ziemniaki;
  • 1 mała marchewka;
  • suszony cząber;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • pęczek świeżego koperku;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Z kurczaka i jarzyny gotuj klasyczny rosół.

 

3. Fasolkę szparagową pozbaw twardych końcówek i pokrój ją na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

 

4. Bób wyłuskaj ze skórek – oczywiście możesz tego nie robić i wrzucić bób do zupy „jak leci”, ale jedzenie zupy z bobem ze skórką nie jest przyjemne, ani łatwe. Powiem więcej, jest mocno wkurzające. Warto więc poświęcić trochę wysiłku teraz, by finalnie rozkoszować się samą zupą.

 

5. Gdy kurczak jest miękki, a rosół gotowy wyłów jarzynę z zupy.

 

6. Wyjmij również kurczaka i odłóż do miski, aby nieco przestygnął. Rosół przecedź przez gazę, aby pozbawić go nieczystości.

 

7. Przecedzony wywar wlej z powrotem do garnka i doprowadź go do wrzenia. Wrzuć od razu fasolkę szparagową.

 

8. Wrzuć również obrany bób.

 

9. Wrzuć zielony groszek, oczywiście uprzednio przepłukany pod bieżącą wodą.

 

10. Wrzuć do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki.

 

11. Aby nieco przełamać dość jednolity kolor zupy zetrzyj na tarce marchewkę i również wrzuć ją do zupy.

 

12. Dopraw zupę solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym cząbrem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Gotuj na małym ogniu. Zupa jarzynowa z fasolką i bobem będzie gotowa za 15 minut, gdy jarzyny zmiękną.

 

13. W małej misce rozpuść 1 łyżkę mąki pszennej w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki śmietany i dobrze wszystko zamieszaj.

 

14. Zahartuj śmietanę i wlej ją do zupy. Zagotuj.

 

15. Wyłącz gaz pod garnkiem z zupą; dodaj posiekany pęczek koperku. Kurczaka pozbaw skóry i kości, a następnie drobno pokrój i również włóż do zupy.

 

16. Zupa jarzynowa z fasolką to obowiązkowa pozycja w upalne, letnie dni – znakomicie smakuje podana w temperaturze pokojowej.

Wolisz ZUPĘ ze ŚWIEŻEJ FASOLI? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *