Zupa gulaszowa z bażanta to znakomita, nowa wersja zupy gulaszowej, która powinna gościć w zimne dni na naszych stołach zamiennie z tradycyjną zupą gulaszową. Bażant to ptak dziki, żyjący na wolności, dzięki czemu mamy pewność, że żył zdrowo i jego mięso nie jest nafaszerowane żadnym świństwem. Nie jest prawdą, że mięso bażanta jest chude i suche. Bażant ma piękny, żółty tłuszcz co oznacza, że jest to tłuszcz naturalny. I właśnie ten tłuszcz dodaje zupie gulaszowej znakomitego smaku. Samo zaś mięso jest delikatne i kruche. Zaręczam, że jeżeli moja zupa gulaszowa z bażanta zagości na Twoim stole raz to będzie to pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Tak, jak u mnie.

 

ZUPA GULASZOWA Z BAŻANTA

SKŁADNIKI:

  • tuszka bażanta o wadze 1 kilograma (może być mrożona);
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych;
  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 1 seler;
  • 1 duża cebula;
  • kawałek wędzonej słoniny lub surowego, wędzonego boczku;
  • kilka ziaren jałowca;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • liście laurowe;
  • mielona, słodka papryka;
  • mielona, ostra papryka;
  • mielona, słodka, wędzona papryka;
  • smalec wieprzowy najlepiej z mangalicy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Bażanta, jeśli mrożony rozmroź, umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą i gotuj, aż woda zawrze. Bażant mrożony jest lepszy od świeżego – zaleca się, aby mrożony pozostał nawet przez pół roku po uboju, ponoć wtedy kruszeje i po prostu lepiej smakuje. Ja kupuję bażanty zamrożone minimum pół roku przed ich zakupem.

 

3. Przygotuj warzywa do gotowania z bażantem. Będzie to marchewka, pietruszka i seler oraz przyprawy: ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz ziarnisty, sól i 2-3 liście laurowe.

 

4. Gdy woda w garnku z bażantem zawrze zbierz szumowiny, a następnie dodaj warzywa i przyprawy. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj bażanta na małym ogniu do miękkości – około 1 godziny.

 

5. Zaraz, gdy dodasz warzywa i przyprawy do bażanta zalej suszone grzyby szklanką gorącej wody i pozostaw na około 30 minut do namoczenia. Po tym czasie wlej grzyby razem z wywarem do garnka z gotującym się bażantem.

 

6. Bażant powinien być miękki po około 1 godzinie gotowania. Rosół z bażanta będzie dość tłusty, ale niewiarygodnie smaczny.

UWAGA: Jeżeli przeszkadza Ci tłuszcz w rosole odstaw garnek na 10 minut, a następnie zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.

 

7. Wyjmij bażanta i warzywa z garnka. Ptaka pozostaw na wierzchu do przestygnięcia, a garnek z rosołem postaw z powrotem na gaz.

 

8. Przygotuj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Nasza zupa gulaszowa z bażanta musi być treściwa – oprócz mięsa muszą się w niej znaleźć warzywa.

 

9. Warzywa obierz i pokrój w dość drobną kostkę.

 

10. Pokrój w drobną kostkę wędzoną słoninę lub boczek.

 

11. Na dużej patelni rozgrzej smalec wieprzowy i wrzuć słoninę wraz z cebulą. Smaż na średnim ogniu, aż słonina się wytopi, a cebula zeszkli.

 

12. Patelnie zdejmij z gazu i wsyp na nią 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej, wędzonej papryki. Całość zamieszaj, aż tłuszcz połączy się z przyprawami.

 

13. Postaw patelnię z powrotem na gaz i wlej na nią 2-3 chochelki rosołu z bażanta. Zamieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą następnie wlej do rosołu.

 

14. Dodaj do zupy pokrojone chwilę wcześniej warzywa.

 

15. Dopraw zupę do smaku solą oraz mieloną, ostrą papryką.

 

16. Gotuj całość 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. W międzyczasie oddziel mięso bażanta od kości i podziel na małe kawałki. Na sam koniec wrzuć je do zupy.

 

17. Zupa gulaszowa z bażanta smakuje podana od razu, smakuje na drugi i na trzeci dzień. Smakuje po prostu zawsze. Jest fenomenalna i prosta w przygotowaniu. Jej smak, podobnie jak smak bażanta, podbije Wasze kubki smakowe na zawsze…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *