ZUPA GULASZOWA z bażanta

Zupa gulaszowa z bażanta to znakomita, nowa wersja zupy gulaszowej, która powinna gościć w zimne dni na naszych stołach zamiennie z tradycyjną zupą gulaszową. Bażant to ptak dziki, żyjący na wolności, dzięki czemu mamy pewność, że żył zdrowo i jego mięso nie jest nafaszerowane żadnym świństwem. Nie jest prawdą, że mięso bażanta jest chude i suche. Bażant ma piękny, żółty tłuszcz co oznacza, że jest to tłuszcz naturalny. I właśnie ten tłuszcz dodaje zupie gulaszowej znakomitego smaku. Samo zaś mięso jest delikatne i kruche. Zaręczam, że jeżeli moja zupa gulaszowa z bażanta zagości na Twoim stole raz to będzie to pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Tak, jak u mnie.

 

ZUPA GULASZOWA Z BAŻANTA

SKŁADNIKI:

  • tuszka bażanta o wadze 1 kilograma (może być mrożona);
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych;
  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 1 seler;
  • 1 duża cebula;
  • kawałek wędzonej słoniny lub surowego, wędzonego boczku;
  • kilka ziaren jałowca;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • liście laurowe;
  • mielona, słodka papryka;
  • mielona, ostra papryka;
  • mielona, słodka, wędzona papryka;
  • smalec wieprzowy najlepiej z mangalicy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

2. Bażanta, jeśli mrożony rozmroź, umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go zimną wodą i gotuj, aż woda zawrze. Bażant mrożony jest lepszy od świeżego – zaleca się, aby mrożony pozostał nawet przez pół roku po uboju, ponoć wtedy kruszeje i po prostu lepiej smakuje. Ja kupuję bażanty zamrożone minimum pół roku przed ich zakupem.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

3. Przygotuj warzywa do gotowania z bażantem. Będzie to marchewka, pietruszka i seler oraz przyprawy: ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz ziarnisty, sól i 2-3 liście laurowe.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

4. Gdy woda w garnku z bażantem zawrze zbierz szumowiny, a następnie dodaj warzywa i przyprawy. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj bażanta na małym ogniu do miękkości – około 1 godziny.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

5. Zaraz, gdy dodasz warzywa i przyprawy do bażanta zalej suszone grzyby szklanką gorącej wody i pozostaw na około 30 minut do namoczenia. Po tym czasie wlej grzyby razem z wywarem do garnka z gotującym się bażantem.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

6. Bażant powinien być miękki po około 1 godzinie gotowania. Rosół z bażanta będzie dość tłusty, ale niewiarygodnie smaczny.

UWAGA: Jeżeli przeszkadza Ci tłuszcz w rosole odstaw garnek na 10 minut, a następnie zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni zupy.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

7. Wyjmij bażanta i warzywa z garnka. Ptaka pozostaw na wierzchu do przestygnięcia, a garnek z rosołem postaw z powrotem na gaz.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

8. Przygotuj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Nasza zupa gulaszowa z bażanta musi być treściwa – oprócz mięsa muszą się w niej znaleźć warzywa.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

9. Warzywa obierz i pokrój w dość drobną kostkę.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

10. Pokrój w drobną kostkę wędzoną słoninę lub boczek.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

11. Na dużej patelni rozgrzej smalec wieprzowy i wrzuć słoninę wraz z cebulą. Smaż na średnim ogniu, aż słonina się wytopi, a cebula zeszkli.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

12. Patelnie zdejmij z gazu i wsyp na nią 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej, wędzonej papryki. Całość zamieszaj, aż tłuszcz połączy się z przyprawami.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

13. Postaw patelnię z powrotem na gaz i wlej na nią 2-3 chochelki rosołu z bażanta. Zamieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą następnie wlej do rosołu.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

14. Dodaj do zupy pokrojone chwilę wcześniej warzywa.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

15. Dopraw zupę do smaku solą oraz mieloną, ostrą papryką.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

16. Gotuj całość 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się. W międzyczasie oddziel mięso bażanta od kości i podziel na małe kawałki. Na sam koniec wrzuć je do zupy.

ZUPA GULASZOWA z bażanta

 

17. Zupa gulaszowa z bażanta smakuje podana od razu, smakuje na drugi i na trzeci dzień. Smakuje po prostu zawsze. Jest fenomenalna i prosta w przygotowaniu. Jej smak, podobnie jak smak bażanta, podbije Wasze kubki smakowe na zawsze…

ZUPA GULASZOWA z bażanta

Wypróbuj prawdziwą WĘGIERSKĄ zupę GULASZOWĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *