zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów według tego przepisu przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, jak w młodości latem jeździłem do rodziny na wieś. Chodziliśmy z kuzynem na grzyby, a po powrocie babcia robiła pyszną zupę z tych świeżo zebranych grzybów. Zupa charakteryzowała się dwoma rzeczami: znajdowało się w niej całe mnóstwo różnorakich świeżutkich leśnych grzybów, a jej smak był mocno śmietanowy od wiejskiej, domowej śmietany. Smak grzybów musi mieszać się ze smakiem domowej śmietany. Pycha. Sposób przyrządzania tej zupy mam cały czas w głowie, teraz „sprzedaję” go Wam.

 

ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżych prawdziwków;
  • 200 gramów świeżych, niezbyt dużych kurek;
  • kilka świeżych kozaków;
  • 1,5 litra bulionu warzywnego;
  • masło;
  • 1 średnia cebula;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj grzyby – ważne, by były jak najświeższe i pięknie pachniały.

 

2. Grzyby dobrze oczyść według własnego uznania (ja prawdziwki i kozaki lekko oskrobuję  nożykiem, a kurki oczyszczam pędzelkiem i przemywam silnym strumieniem wody przez 2-3 sekundy). Większe grzyby pokrój w spore kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Zupa grzybowa musi wyglądać, że są w niej grzyby, a nie pokrojona w kosteczkę papka. Mniejsze kapelusze pozostawiam w całości.

 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła (najlepiej również wiejskiego); dopilnuj, by się nie przypaliło!

 

4. Wrzuć na rozgrzane masło połowę pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz prawdziwki i kozaki. Duś grzyby około 3 minut.

 

5. Dorzuć na patelnię kurki, całość posól, popieprz i duś kilka minut.

 

6. Gdy na patelni będzie już niezbyt dużo wody, która wypłynęła z duszących się grzybów wsyp jedną kopiatą łyżkę mąki i rozprowadź z grzybami. Mąka powinna zagęścić grzyby.

 

7. Przesmażone grzyby przełóż do garnka z gotującym się 1,5 litrem bulionu warzywnego. Oczywiście patelnię zdeglasuj. Gotuj grzyby na małym ogniu około 25 minut.

 

8. Do miski włóż 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej, najlepiej wiejskiej śmietany. Zahartuj ją wywarem z gotujących się grzybów i wlej do zupy.

 

9. Zupę ze śmietaną pozostaw na chwilę na ogniu i zdejmij z gazu (nie powinna zawrzeć).

 

10. Zupę nalej na talerz, dodaj ugotowany wcześniej makaron i podawaj od razu. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów = moja wielka miłość…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *