Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych przygotowana została na bazie delikatnego domowego bulionu jarzynowego i podbita na koniec dużą ilością kwaśnej śmietany.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów według tego przepisu przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, jak w młodości latem jeździłem do rodziny na wieś. Chodziliśmy z kuzynem na grzyby, a po powrocie babcia robiła pyszną zupę z tych świeżo zebranych grzybów. Zupa charakteryzowała się dwoma rzeczami, znajdowało się w niej całe mnóstwo różnorakich świeżutkich leśnych grzybów, a jej smak był mocno śmietanowy od wiejskiej, domowej śmietany. Smak grzybów musi mieszać się ze smakiem domowej śmietany. Sposób przyrządzania tej zupy przez babcię mam od lat w głowie, a teraz przekazuję go Tobie.

Składniki

500 gramów świeżych prawdziwków;
200 gramów świeżych, niezbyt dużych kurek;
kilka świeżych kozaków;
1,5 litra bulionu warzywnego;
masło (do smażenia najlepsze klarowane);
1 średnia cebula;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów przepis

Przygotuj grzyby. Ważne, aby były jak najświeższe i pięknie pachniały. Grzyby dobrze oczyść według własnego uznania (ja prawdziwki i kozaki lekko oskrobuję nożykiem, a kurki oczyszczam pędzelkiem i przemywam silnym strumieniem wody przez 3 sekundy). Większe grzyby pokrój w spore kawałki, natomiast mniejsze pozostaw w całości. W zupie grzybowej musi być widać, że są w niej grzyby, a nie pokrojona w kosteczkę papka. Mniejsze kapelusze pozostawiam w całości.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego). Jeśli używasz zwykłego masła dopilnuj, by się nie przypaliło! Wrzuć na rozgrzane masło połowę pokrojonej w drobną kostkę cebuli, a także prawdziwki i kozaki. Duś grzyby około 3 minut. Dorzuć na patelnię kurki, całość posól, popieprz, a następnie duś kilka minut.

Gdy na patelni będzie już niezbyt dużo wody, która wypłynęła z duszących się grzybów wsyp jedną kopiatą łyżkę mąki i rozprowadź z grzybami. Mąka powinna zagęścić grzyby. Przesmażone grzyby przełóż do garnka z gotującym się 1,5 litrem bulionu warzywnego. Oczywiście patelnię zdeglasuj. Gotuj grzyby na małym ogniu około 25 minut. Już wiem, że to będzie najlepsza zupa grzybowa ze świeżych grzybów, jaką jadłaś.

Zupa grzybowa sposób podania

Do miski włóż 3 lub 4 łyżki gęstej, kwaśnej, najlepiej wiejskiej śmietany. Zahartuj ją wywarem z gotujących się grzybów i wlej do zupy. Zupę ze śmietaną pozostaw na chwilę na ogniu i zdejmij z gazu (nie powinna zawrzeć). Zupę nalej na talerz, dodaj ugotowany wcześniej makaron i podawaj od razu.


Wypróbuj również jak smakuje pyszna zupa grzybowa z suszonych grzybów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *