zupa grzybowa z zielonych gąsek

Zupa grzybowa z zielonych gąsek to moja nowość – zupa, która przebojem weszła na mój stół być może zagości na stałe i na Waszych stołach. Zielone gąski, inaczej zwane po prostu zielonkami, to bardzo smaczne grzyby, które występują dość późną jesienią. Najczęściej używane są jako farsz do pierogów lub właśnie na pyszną zupę grzybową. Moja zupa, oprócz gąsek, ma również sporo warzyw dzięki czemu jest wyjątkowa. Jeżeli kupisz świeże, aromatyczne gąski zapach tej zupy grzybowej będzie przyjemnie drażnił Twoje kubki smakowe jeszcze długo po zjedzeniu tej zupy.

 

ZUPA GRZYBOWA Z ZIELONYCH GĄSEK

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów świeżych zielonych gąsek;
  • 1 duża marchewka;
  • 1 duża pietruszka;
  • mały kawałek selera;
  • mały kawałek pora;
  • 1 cebula;
  • 3 duże ziemniaki;
  • masło;
  • śmietana 18 % kwaśna;
  • 2 liście laurowe;
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • natka pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, włóż do garnka. Zalej je zimną wodą do 2 litrów, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i tyle samo lekko utłuczonych ziaren kolorowego pieprzu. Doprowadź do wrzenia, następnie skręć gaz do minimum i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut.

 

3. Pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Obierz czosnek, posiekaj w półplasterki pora.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco masła i oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i pora. Smaż około 3 minut, aż jarzyny się lekko zeszklą.

 

5. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i selera; smaż wszystko na średnim ogniu około 5 minut.

 

6. Oczyść grzyby; te większe pokrój w grube kawałki, małe pozostaw w całości. Wrzuć na patelnię. Duś wszystko około 5-8 minut, pod koniec pod przykryciem.

 

7. Posiekaj i wrzuć na patelnię garść natki pietruszki.

 

8. Przełóż zawartość patelni do garnka z ziemniakami; uzupełnij wrzątkiem do uzyskania pożądanej konsystencji zupy.

 

9. Jeżeli potrzebujesz wzmocnić smak grzybów w zupie to teraz jest dobry moment – wrzuć do niej 2-3 nieduże suszone podgrzybki. Od tego momentu gotuj zupę jeszcze około 5-8 minut.

 

10. W szklance rozpuść łyżkę mąki w minimalnej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki śmietany i wymieszaj wszystko. Zahartuj chochelką zupy i przelej wszystko do garnka. Zamieszaj i gotuj zupę jeszcze 2 minuty.

 

11. Zupa grzybowa z zielonych gąsek jest świetna podawana od razu, ale na drugi dzień nabiera szczególnego smaku.

Spróbuj również mojej tradycyjnej ZUPY GRZYBOWEJ – przepis <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *