ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

Zupa grzybowa taka z aromatycznych, suszonych grzybów być musi na Święta. Ilu kucharzy tyle przepisów na zupę grzybową. Ja zapraszam na klasyczną wersję. Moja zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonała na Wigilię; jadam ją na tę uroczystą kolację rokrocznie od bardzo wielu lat. Nie wyobrażam sobie po prostu kolacji wigilijnej bez niej. Podaję ją zawsze z makaronem łazanki. Nie ma jednak jakichkolwiek przeszkód, aby tą pyszną zupą zajadać się przez cały okres zimowo-wiosenny. Bo w lecie jednak zupa ze świeżych grzybów powinna wieść prym.

 

ZUPA GRZYBOWA

SKŁADNIKI:

  • 50 gramów suszonych podgrzybków;
  • jarzyny, jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, opalona cebula);
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mocz przez około 2 godziny około 50 gramów suszonych grzybów w około 1 litrze przegotowanej, gorącej wody. Następnie gotuj grzyby w tej samej wodzie na bardzo wolnym ogniu przez około pół godziny (do miękkości – nie doprowadź do wygotowania się wywaru, bo on jest tutaj najcenniejszy).

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

2. W międzyczasie jarzyny jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, opalona cebula) obierz, zalej 1,5 litrem zimnej wody, dopraw ziarnistym pieprzem kolorowym. Gotuj do miękkości warzyw, tj. około 45 minut od zagotowania. Na koniec dopraw solą. Wywar powinien być klarowny i smaczny, ale niekoniecznie idealnie doprawiony, ponieważ ma to być baza do zupy, zatem ostatecznie doprawiać będziesz właśnie zupę.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

3. Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru i pozostaw do przestygnięcia; pora „wykończyć” Twoją zupę grzybową.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

4. Przecedź wywar z warzyw i wlej do ugotowanych grzybów. Ja miałem jeszcze szklankę zamrożonego wywaru z suszonych grzybów pozostałego z poprzedniego gotowania „grzybowej”, więc dodałem go do wywaru jarzynowego i wlałem całość do bieżącego wywaru grzybowego; wspaniale wzmocnił smak zupy. Zupę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

5. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dolej 2 łyżki kwaśnej 18% śmietany, zahartuj zupą i wlej do garnka.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

5. Wyłącz gaz i dodaj do zupy 1 łyżkę masła.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

 

6. Zupa grzybowa z suszonych grzybów smakuję najlepiej z makaronem łazanki.

ZUPA GRZYBOWA na WIGILIĘ idealna

Spróbuj ZUPY GRZYBOWEJ z zielonych gąsek <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *