Zupa grysikowa przenosi w inny wymiar wszystkich tych, którzy z grysikiem (krakowska lokalna nazwa kaszy manny) mają li jedynie okropne wspomnienia z dzieciństwa. Taki gęsty grysik na mleku, często z grudkami był zmorą mojego dzieciństwa, a skądinąd wiem, że i wielu, wielu innych osób również. Na szczęście tamte czasy mam poza sobą, a grysik od pewnego czasu nie jest moim wrogiem. Ba, w dzisiejszej kuchni kasza manna znakomicie uzupełnia najprzeróżniejsze dania, a zupy po prostu zagęszcza. I to z dobrym skutkiem. Ja tam grysik lubię i wybaczam mu grzechy z mojego dzieciństwa.

 

ZUPA GRYSIKOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzi z kurczaka;
  • 300 gramów rostbefu;
  • 1 duża jarzyna do rosołu;
  • natka pietruszki;
  • lubczyk;
  • 3-4 liście laurowe;
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego;
  • około 100 gramów grysiku (kaszy manny);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, przełóż do dużego garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Postaw garnek na gaz i gotuj, aż woda zawrze.

 

2. W międzyczasie przygotuj jarzynę; ważne, aby zestaw zawierał również pora i kawałek włoskiej kapusty. Smak bulionu drobiowego musi być pełny, mocno warzywny, za to niezbyt mięsny. Taki właśnie lubię najbardziej.

 

3. Warzywa obierz, umyj, cebulę opal nad ogniem (jak do rosołu).

 

4. Gdy woda w garnku zagotuje się zdejmij szumowiny, a następnie wrzuć wszystkie warzywa. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, natkę pietruszki, zmiażdżony w moździerzu pieprz oraz 2 łyżeczki soli. Gotuj rosół na wolnym ogniu około 45 minut.

 

5. Gdy podudzia z kurczaka są już miękkie wyjmij je i odłóż na bok. Wołowinę wraz z warzywami gotuj dalej, aż do miękkości mięsa.

 

6. Gdy zmięknie wyjmij wołowinę i umieść w misce z kurczakiem. Wyjmij z garnka warzywa korzeniowe i umieść w drugiej misce. Do trzeciej miski wyłóż pozostałe warzywa – te nie będą nam już potrzebne.

UWAGA: Ugotowany bulion możesz, ale nie musisz przecedzić przez sitko.

 

7. W misce malaksera umieść warzywa korzeniowe i wlej do nich kilka chochel rosołu. Miksuj warzywa do uzyskania jednolitej, średnio gęstej masy. Jeżeli masa jest za gęsta dolewaj w trakcie miksowania warzyw kolejne chochelki rosołu.

 

8. Zmiksowane na masę warzywa wlej do garnka z rosołem. Zamieszaj. Zupa grysikowa jest w tej chwili nadal bardzo rzadka.

 

9. Do małego garnka odlej około 1 litra zupy, a następnie wsypuj powoli grysik cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ile dokładnie potrzeba grysiku dowiesz się z opakowania – pamiętaj, że grysik gęstnieje z czasem. Jeżeli robisz zupę „na jutro” daj mniej grysiku, bo przez noc zgęstnieje.

 

10. Tak przygotowany i rozmieszany grysik przelej do garnka właściwego z zupą.

 

11. Lekko przestudzone mięso (kurczak i wołowina) pozbaw skóry i tłuszczu, podziel lub pokrój na małe kawałki i wrzuć do zupy.

 

12. Zupa grysikowa smakuje kapitalnie. Nie przekonasz się o tym, dopóki nie zrobisz jej we własnej kuchni według mojego przepisu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *