ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

Zupa grysikowa z mięsem przenosi w inny wymiar wszystkich tych, którzy z grysikiem (krakowska lokalna nazwa kaszy manny) mają li jedynie okropne wspomnienia z dzieciństwa. Taki gęsty grysik na mleku, często z grudkami był zmorą mojego dzieciństwa, a skądinąd wiem, że i wielu, wielu innych osób również. Na szczęście tamte czasy mam poza sobą, a grysik od pewnego czasu nie jest moim wrogiem. Ba, w dzisiejszej kuchni kasza manna znakomicie uzupełnia najprzeróżniejsze dania, a zupy po prostu zagęszcza. I to z dobrym skutkiem. Ja tam grysik lubię i wybaczam mu grzechy z mojego dzieciństwa.

 

ZUPA GRYSIKOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzi z kurczaka;
  • 300 gramów rostbefu;
  • 1 duża jarzyna do rosołu;
  • natka pietruszki;
  • lubczyk;
  • 3-4 liście laurowe;
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego;
  • około 100 gramów grysiku (kaszy manny);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, przełóż do dużego garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Postaw garnek na gaz i gotuj, aż woda zawrze.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

2. W międzyczasie przygotuj jarzynę; ważne, aby zestaw zawierał również pora i kawałek włoskiej kapusty. Smak bulionu drobiowego musi być pełny, mocno warzywny, za to niezbyt mięsny. Taki właśnie lubię najbardziej.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

3. Warzywa obierz, umyj, cebulę opal nad ogniem (jak do rosołu).

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

4. Gdy woda w garnku zagotuje się zdejmij szumowiny, a następnie wrzuć wszystkie warzywa. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, natkę pietruszki, zmiażdżony w moździerzu pieprz oraz 2 łyżeczki soli. Gotuj rosół na wolnym ogniu około 45 minut.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

5. Gdy podudzia z kurczaka są już miękkie wyjmij je i odłóż na bok. Wołowinę wraz z warzywami gotuj dalej, aż do miękkości mięsa.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

6. Gdy zmięknie wyjmij wołowinę i umieść w misce z kurczakiem. Wyjmij z garnka warzywa korzeniowe i umieść w drugiej misce. Do trzeciej miski wyłóż pozostałe warzywa – te nie będą nam już potrzebne.

UWAGA: Ugotowany bulion możesz, ale nie musisz przecedzić przez sitko.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

7. W misce malaksera umieść warzywa korzeniowe i wlej do nich kilka chochel rosołu. Miksuj warzywa do uzyskania jednolitej, średnio gęstej masy. Jeżeli masa jest za gęsta dolewaj w trakcie miksowania warzyw kolejne chochelki rosołu.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

8. Zmiksowane na masę warzywa wlej do garnka z rosołem. Zamieszaj. Zupa grysikowa jest w tej chwili nadal bardzo rzadka.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

9. Do małego garnka odlej około 1 litra zupy, a następnie wsypuj powoli grysik cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ile dokładnie potrzeba grysiku dowiesz się z opakowania – pamiętaj, że grysik gęstnieje z czasem. Jeżeli robisz zupę „na jutro” daj mniej grysiku, bo przez noc zgęstnieje.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

10. Tak przygotowany i rozmieszany grysik przelej do garnka właściwego z zupą.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

11. Lekko przestudzone mięso (kurczak i wołowina) pozbaw skóry i tłuszczu, podziel lub pokrój na małe kawałki i wrzuć do zupy.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

 

12. Zupa grysikowa z mięsem i warzywami smakuje kapitalnie. Nie przekonasz się o tym, dopóki nie zrobisz jej we własnej kuchni według mojego przepisu.

ZUPA GRYSIKOWA z mięsem i warzywami

Przygotuj świetną KASZĘ z  MIĘSEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *