zupa fasolowa ze świeżej fasoli

Zupa fasolowa ze świeżej fasoli. Bo fasolę bardzo poważam. I lubię. Ale nieczęsto zdarza mi się mieć możliwość przyrządzenia jakiejś potrawy ze świeżej fasoli. Pozostaje zatem ta sucha; zwykle trzeba moczyć ją przez kilka godzin, a następnie dość długo gotować. Albo skorzystać tej z puszki tam, gdzie jest to możliwe. Przygotowanie zupy ze świeżej fasolki trwa „ledwie chwilę”, co jest szczególnie zaskakujące dla wszystkich, którzy przyrządzają ją po raz pierwszy. O świeżą fasolę zwykle dość trudno, ale jeżeli uda się Wam ją zdobyć zrobienie z niej pysznej zupy będzie dziecinnie łatwe. Oczywiście mój przepis możecie dowolnie modyfikować, ale ja polecam zupę właśnie według niego.

 

ZUPA FASOLOWA ZE ŚWIEŻEJ FASOLI

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów świeżej, drobnej fasolki;
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • suszony majeranek;
  • suszony cząber;
  • 3 spore ziemniaki;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 cebula;
  • kawałek selera;
  • 1 duży pomidor;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Potrzebować będziesz około 600 gramów świeżej fasolki. Fajnie, jeżeli będzie różnokolorowa, ale pamiętaj, że im ciemniejsza fasolka, tym kolor zupy będzie mniej ciekawy 😉 Ta, jaką mnie udało się zdobyć wydaje się być optymalna. Fasolkę dobrze opłucz, przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj… 10 minut – tyle potrzebowała „moja” fasolka, by stać się „al dente”.

 

2. Obierz trzy większe ziemniaki, pokrój je w niedużą kostkę i wrzuć do zupy.

 

3. Do każdej mojej fasolówki zawsze dodaję warzywa. Tym razem będzie to jedna marchewka, pietruszka, trochę selera i cebula.

 

4. Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa dodaj do zupy i wlej jeden litr domowego bulionu drobiowego lub warzywnego.

 

5. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przygotuj 80 gramów dobrej, wędzonej dymem szynki szwarcwaldzkiej lub innej, swojej ulubionej (im bardziej aromatyczna szynka, tym bardziej podkręci smak zupy). Szynkę posiekaj drobno.

 

6. Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmaż cebulę i szynkę. Gdy lekko się zrumienią wsyp dwie łyżeczki mąki. Mieszając smaż całość 2 minuty, aż mąka się nieco przyrumieni.

 

7. Podlej niewielką ilością bulionu; po rozpuszczeniu się mąki ciągle mieszając następnie dolej chochelkę zupy i rozprowadź na patelni tak, by zasmażka nie miała grudek.

 

8. Zasmażkę przelej do zupy. Dodaj nieco soli, pieprzu oraz szczyptę suszonego majeranku i cząbru. Ja dodałem również startego dużego pomidora dla podkręcenia smaku i poprawienia koloru zupy.

 

9. Zupa fasolowa ze świeżej fasoli zyskuje na smaku, gdy tuż przed podaniem posypiesz ją posiekanym szczypiorkiem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *