Zupa fasolowa z warzywami to kolejna wersja popularnej fasolówki. Szczerze powiedziawszy nie sądziłem, że można tak wiele rodzajów zupy fasolowej przygotować, ale jak widać wyobraźnia ludzka nie zna granic. Tym razem bazą fasolówki jest wywar z wędzonego, surowego boczku podkręcony sporą ilością warzyw. Na koniec zupę częściowo zmiksowałem, aby uzyskać efekt zupy kremu. Efekt nad wyraz zadowalający, polecam Wam taką fasolówkę na zimne jesienne i zimowe dni.

 

ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki;
  • 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku;
  • duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem;
  • 200 gramów kiełbasy śląskiej;
  • 3 duże ziemniaki;
  • 4 liście laurowe;
  • 6 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wieczorem dzień przed gotowaniem zupy ugotuj boczek tak, aby uzyskać z niego około 1 litra wywaru. Pamiętaj, że boczek musi być najwyższej jakości; jeśli kupisz podły wywar będzie świecił w ciemnościach od ilości chemii, jaką boczek został nafaszerowany… Boczek gotuj na minimalnym ogniu tak, aby „pyrkał”, jak rosół. Właściwie boczek winien się bardziej parzyć, niż gotować. Ugotowany boczek przestudź pod bieżącą wodą i schowaj do lodówki. Do naszej zupy nie będzie nam już potrzebny 😉 Wywar przestudź i wstaw do lodówki na noc.

 

2. Fasolkę przepłucz i włóż do garnka. Zalej ją wcześniej przegotowaną i przestudzoną wodą. Fasolkę pozostaw do namoczenia przez noc.

 

3. Przygotuj pozostałe składniki zupy – jarzynę i kiełbasę.

 

4. Wywar wyjmij z lodówki i jeszcze przed jego pogrzaniem usuń z jego powierzchni tłuszcz. Zagotuj wywar i przelej do dużego garnka, dolej tyle samo gorącej wody. Namoczoną fasolkę przepłucz dwa razy, usuń zniszczone ziarna i przełóż ją do garnka z wywarem z boczku. Zagotuj.

 

5. Do fasolki wrzuć kiełbasę. Jeżeli wolisz kiełbasę możesz wcześniej pokroić i przesmażyć, dzięki czemu zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Tym razem moja zupa fasolowa z warzywami ma być stosunkowo lekka, więc ja tę czynność pomijam.

UWAGA: Kiełbasę przed dodaniem do zupy można przesmażyć, aby zupa nabrała jeszcze lepszego smaku.

 

6. Dodaj obrane warzywa, opaloną cebulkę, natkę pietruszki, pora i kapustę włoską. Warzyw musi być sporo, aby zrównoważyły, ale i podkręciły smak wędzonki.

 

7. Przygotuj i dodaj do zupy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżeczkę soli.

 

8. Obierz i wrzuć do zupy ziemniaki (w całości).

 

9. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 1 godziny, aż fasolka będzie miękka. Na koniec dopraw do smaku, jeżeli potrzeba.

 

10. Wyjmij z garnka wszystkie warzywa i kiełbasę. Wyjmij i odłóż na bok również połowę ugotowanej fasolki i ziemniaków.

 

11. Pozostawione w garnku fasolkę i ziemniaki zmiksuj blenderem tak, aby powstała niezbyt gęsta zupa. Dopraw do smaku, jeżeli potrzeba.

 

12. Do zmiksowanej zupy wrzuć odłożoną wcześniej na bok fasolkę.

 

13. Kiełbasę pokrój w półplasterki, ugotowaną marchewkę w kawałki, podobnie ugotowane ziemniaki. Wrzuć wszystko do zupy.

 

14. Zupa fasolowa z warzywami powinna byś podawana gorąca, najlepiej skropiona oliwą extra vergine lub np. olejem rydzowym nierafinowanym. Pycha.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *