Zupa fasolowa z warzywami na boczku wędzonym

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z warzywami oraz z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków.

Zupa fasolowa z warzywami to kolejna wersja popularnej fasolówki. Szczerze powiedziawszy nie sądziłem, że można tak wiele rodzajów zupy fasolowej przygotować, ale jak widać wyobraźnia ludzka nie zna granic. Tym razem bazą fasolówki jest wywar z boczku podkręcony sporą ilością warzyw. Na koniec zupę częściowo zmiksowałem, aby uzyskać efekt zupy kremu. Efekt nad wyraz zadowalający, polecam taką fasolówkę na zimne jesienne i zimowe dni.

Składniki

500 gramów suchej, drobnej białej fasolki;
500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku;
duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem;
200 gramów kiełbasy śląskiej;
3 duże ziemniaki;
4 liście laurowe;
6 ziaren ziela angielskiego;
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
2 łyżeczki suszonego cząbru;
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich;
sól, pieprz;

Zupa fasolowa z warzywami przepis

Gotowanie mojej zupy fasolowej zacznij dzień przed jej przyrządzaniem. Koniecznie trzeba wtedy wykonać dwie rzeczy. Wieczorem, dzień przed gotowaniem zupy ugotuj boczek tak, aby uzyskać z niego około 1 litra wywaru. Pamiętaj, że boczek musi być najwyższej jakości, jeśli kupisz podły boczek wywar będzie świecił w ciemnościach od ilości chemii, jaką boczek został nafaszerowany. Boczek gotuj na minimalnym ogniu tak, aby „pyrkał”, jak rosół. Właściwie boczek winien się bardziej parzyć, niż gotować. Ugotowany boczek przestudź pod bieżącą wodą i schowaj do lodówki. Do naszej zupy nie będzie nam już potrzebny. Wywar przestudź i wstaw do lodówki na noc.  Również dzień przed gotowaniem zupy przygotuj fasolkę, czyli  przepłucz ją i włóż do garnka. Zalej ją wcześniej przegotowaną i przestudzoną wodą. Fasolkę pozostaw do namoczenia przez noc.

W dniu gotowania zupy przygotuj pozostałe składniki, czyli jarzynę i kiełbasę. Wywar wyjmij z lodówki i jeszcze przed jego pogrzaniem usuń z jego powierzchni tłuszcz. Zagotuj wywar i przelej do dużego garnka, dolej tyle samo gorącej wody. Namoczoną fasolkę przepłucz dwa razy, usuń zniszczone ziarna i przełóż ją do garnka z wywarem z boczku. Zagotuj. Do fasolki wrzuć kiełbasę. Jeśli wolisz, kiełbasę możesz wcześniej pokroić i przesmażyć, dzięki czemu zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Tym razem moja zupa fasolowa z warzywami ma być stosunkowo lekka, więc ja tę czynność pomijam.

Porada-> kiełbasę przed dodaniem do zupy można przesmażyć, aby zupa nabrała jeszcze lepszego smaku

Dodaj obrane warzywa, opaloną cebulkę, natkę pietruszki, pora i kapustę włoską. Warzyw musi być sporo, aby zrównoważyły, ale i podkręciły smak wędzonki. Przygotuj i dodaj do zupy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżeczkę soli. Obierz i wrzuć do zupy ziemniaki (w całości). Gotuj zupę na wolnym ogniu około 1 godziny, aż fasolka będzie miękka. Na koniec dopraw do smaku, jeżeli potrzeba. Po tym czasie wyjmij z garnka wszystkie warzywa i kiełbasę. Wyjmij i odłóż na bok również połowę ugotowanej fasolki i ziemniaków.

Zupa fasolowa z warzywami sposób podania

Pozostawione w garnku fasolkę i ziemniaki zmiksuj blenderem tak, aby powstała niezbyt gęsta zupa fasolowa z warzywami. Dopraw do smaku, jeżeli potrzeba. Do zmiksowanej zupy wrzuć odłożoną wcześniej na bok fasolkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki, ugotowaną marchewkę w kawałki, podobnie ugotowane ziemniaki. Wrzuć wszystko do zupy. Powinna być podawana gorąca, najlepiej skropiona np. olejem rydzowym nierafinowanym.


Oto zupa fasolowa z Prowansji, idealna dla amatorów dobrej fasolówki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *