ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

Zupa fasolowa z warzywami to kolejna wersja popularnej fasolówki. Szczerze powiedziawszy nie sądziłem, że można tak wiele rodzajów zupy fasolowej przygotować, ale jak widać wyobraźnia ludzka nie zna granic. Tym razem bazą fasolówki jest wywar z wędzonego, surowego boczku podkręcony sporą ilością warzyw. Na koniec zupę częściowo zmiksowałem, aby uzyskać efekt zupy kremu. Efekt nad wyraz zadowalający, polecam Wam taką fasolówkę na zimne jesienne i zimowe dni.

 

ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki;
  • 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku;
  • duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem;
  • 200 gramów kiełbasy śląskiej;
  • 3 duże ziemniaki;
  • 4 liście laurowe;
  • 6 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wieczorem dzień przed gotowaniem zupy ugotuj boczek tak, aby uzyskać z niego około 1 litra wywaru. Pamiętaj, że boczek musi być najwyższej jakości; jeśli kupisz podły wywar będzie świecił w ciemnościach od ilości chemii, jaką boczek został nafaszerowany… Boczek gotuj na minimalnym ogniu tak, aby „pyrkał”, jak rosół. Właściwie boczek winien się bardziej parzyć, niż gotować. Ugotowany boczek przestudź pod bieżącą wodą i schowaj do lodówki. Do naszej zupy nie będzie nam już potrzebny 😉 Wywar przestudź i wstaw do lodówki na noc.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

2. Fasolkę przepłucz i włóż do garnka. Zalej ją wcześniej przegotowaną i przestudzoną wodą. Fasolkę pozostaw do namoczenia przez noc.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

3. Przygotuj pozostałe składniki zupy – jarzynę i kiełbasę.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

4. Wywar wyjmij z lodówki i jeszcze przed jego pogrzaniem usuń z jego powierzchni tłuszcz. Zagotuj wywar i przelej do dużego garnka, dolej tyle samo gorącej wody. Namoczoną fasolkę przepłucz dwa razy, usuń zniszczone ziarna i przełóż ją do garnka z wywarem z boczku. Zagotuj.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

5. Do fasolki wrzuć kiełbasę. Jeżeli wolisz kiełbasę możesz wcześniej pokroić i przesmażyć, dzięki czemu zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Tym razem moja zupa fasolowa z warzywami ma być stosunkowo lekka, więc ja tę czynność pomijam.

UWAGA: Kiełbasę przed dodaniem do zupy można przesmażyć, aby zupa nabrała jeszcze lepszego smaku.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

6. Dodaj obrane warzywa, opaloną cebulkę, natkę pietruszki, pora i kapustę włoską. Warzyw musi być sporo, aby zrównoważyły, ale i podkręciły smak wędzonki.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

7. Przygotuj i dodaj do zupy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżeczkę soli.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

8. Obierz i wrzuć do zupy ziemniaki (w całości).

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

9. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 1 godziny, aż fasolka będzie miękka. Na koniec dopraw do smaku, jeżeli potrzeba.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

10. Wyjmij z garnka wszystkie warzywa i kiełbasę. Wyjmij i odłóż na bok również połowę ugotowanej fasolki i ziemniaków.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

11. Pozostawione w garnku fasolkę i ziemniaki zmiksuj blenderem tak, aby powstała niezbyt gęsta zupa. Dopraw do smaku, jeżeli potrzeba.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

12. Do zmiksowanej zupy wrzuć odłożoną wcześniej na bok fasolkę.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

13. Kiełbasę pokrój w półplasterki, ugotowaną marchewkę w kawałki, podobnie ugotowane ziemniaki. Wrzuć wszystko do zupy.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

 

14. Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce powinna byś podawana gorąca, najlepiej skropiona np. olejem rydzowym nierafinowanym. Pycha.

ZUPA FASOLOWA z warzywami na wędzonce

Wypróbuj koniecznie FASOLÓWKĘ z Prowansji przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *