Zupa fasolowa rodem z Prowansji to świetna pozycja dla każdego. To pachnąca ziołami prowansalskimi, wprost delikatna i aromatyczna zupa. Zawiera wszystkie składniki, jakie „lubi” fasola, czyli boczek, cebulę, czosnek no i jak pisałem wcześniej aromatyczne zioła prowansalskie.  Zupę fasolową możesz podać zmiksowaną, ale jeśli lubisz pozostaw po ugotowaniu bez blendowania. Świetną alternatywą jest zmiksowanie zupy tylko częściowo tak, aby nieco zupę zagęścić, ale by część składników pozostała w całości. Co do fasoli właściwie każda nadaje się do przyrządzenia tej zupy – wybierz swoją ulubioną.

 

ZUPA FASOLOWA Z PROWANSJI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów suchej białej, drobnej fasolki;
  • 150 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 150 gramów ryżu basmati;
  • 1-2 cebule;
  • puszka pomidorów;
  • 10 ząbków czosnku;
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Opłucz 400 gramów fasoli, a następnie mocz przez 4-5 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie fasolę przepłucz, przełóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj plaster surowego, wędzonego boczku (około 150 gramów) oraz niecałą szklankę ryżu (około 150 gramów). Doprowadź do wrzenia, zdejmij „fusy”, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj fasolę 1 godzinę co jakiś czas mieszając wszystko.

 

2. Pozostałe składniki zupy: 1-2 cebule, puszka pomidorów, około 10 ząbków czosnku, ostra, mielona papryka, łyżka suszonych ziół prowansalskich.

 

3. Przełóż pomidory z puszki do miski; ugnieć i dodaj paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj.

 

4. Cebule obierz i pokrój w grube piórka; czosnek obierz i grubo przesiekaj.

 

5. Po godzinie zupa powinna już poważnie zgęstnieć, ale fasolka z pewnością będzie jeszcze twarda – to dobra pora, by dodać do zupy pozostałe składniki.

 

6. Wlej do zupy pomidory z przyprawami, dodaj cebule, czosnek i wlej 500 ml wrzącej wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu mieszając zupę co jakiś czas.

 

7. Gdy zupa jest gotowa wyjmij boczek i pokrój go w drobniejsze kawałki – wrzuć z powrotem do zupy. Wyłącz gaz pod zupą.

 

8. Dopraw zupę do smaku w razie konieczności (np. dodaj jeszcze nieco ziół prowansalskich). Ręcznym blenderem zmiksuj zupę do pożądanego stanu.

 

9. W osobnej misce wymieszaj 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy extra vergine i odrobinę ostrego sosu. Mieszankę wlej do zupy.

 

10. Zupa fasolowa prowansalska smakuje świetnie solo lub z posiekanym jajkiem na twardo.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *