Zupa fasolowa na żeberkach to dość popularna w naszym kraju zupa. Oczywiście każdy z nas ma jakiś tajemny sekret najlepszej fasolówki. Ja również, ale przyznam się, że zamiast eksperymentować z jednym rodzajem zupy fasolowej po prostu staram się robić jej nowe wersje. Ta zupa fasolowa na żeberkach taka właśnie jest. I choć z jej nazwy zupełnie to nie wynika, to dodanie surowej, mocno paprykowanej kiełbasy węgierskiej oraz mielonej słodkiej papryki dodaje jej nie tylko kolorytu, ale przede wszystkim niezwykłego smaku. Również w zupełnie inny sposób ta fasolówka została „wykończona”. A jak? Dowiesz się z przepisu.

 

ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów drobnej, białej suchej fasolki;
  • 400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych;
  • 250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej;
  • puszka pomidorów;
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego;
  • tabasco lub inny ostry sos chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolkę mocz przez noc w przegotowanej, przestudzonej wodzie.

 

2. Odcedź fasolkę, przepłucz ją dokładnie i włóż do dużego garnka. W garnku umieść również żeberko oraz kiełbaski (w Krakowie najlepsze kupisz na Starym Kleparzu w Węgierskich Specjałach). Całość zalej zimną wodą i zagotuj.

 

3. Gotuj wszystko 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski, a zupę gotuj kolejne 30 minut.

 

4.  Gdy fasolka i żeberka są miękkie dodaj do zupy cząber i sól do smaku (ostrożnie – żeberka i kiełbasa są słone).

 

5. Dodaj również puszkę pomidorów lub jeszcze lepiej domowe pomidory przygotowane w lecie i pasteryzowane. Gotuj zupę około 15 minut.

 

6. Wyjmij ugotowane żeberka i pozostaw, aby nieco przestygły.

 

7. W szklance wymieszaj 3 łyżki octu winnego z 3 łyżkami oliwy i kilkoma kroplami tabasco.

 

8. Przelej zawartość szklanki do zupy. Spróbuj zupę; powinna być lekko kwaśna od octu winnego i lekko ostra od tabasco.

 

9. Przestudzone żeberka oddziel od kości i pokrój w małą kostkę. Kiełbaski pokrój w cienkie plasterki.

 

10. Pokrojone mięso przełóż do garnka z zupą.

 

11. Do garnka wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki oraz 1 łyżeczkę suszonego cząbru, aby wzmocnić jego smak. Dopraw solą (ostrożnie – żeberka i kiełbasa są słone!) i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj zupę jeszcze 5 minut.

 

12. Zupa fasolowa na żeberkach smakuje świetnie już po jej przygotowaniu, ale na drugi dzień staje się po prostu genialna.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *