zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

Zupa fasolowa na wędzonym kurczaku to prawdziwa petarda smakowa. Jej przygotowanie to prawdziwa przyjemność, a smak wynagradza oczekiwanie na nią. Absolutnym warunkiem, aby taka zupa była wyśmienita jest najwyższej jakości kurczak wędzony. Ot, niby oczywiste, ale jeśli weźmiecie do ręki kurczaki wędzone w większości sklepów aż zaświecą się Wam oczy od chemii w nich zawartych. Myślę, że nie zechcecie jeść zupy na wywarze z takich kurczaków, prawda? Najlepsze wędzone kurczaki dostaniecie w małych, rodzinnych zakładach, masarniach, czy przydomowych wędzarniach. Jeśli możecie uwędzić samemu elementy kurczaka będzie idealnie. Uwierzcie, że w tym przypadku warto się potrudzić, a efekt będzie cudny.

 

ZUPA FASOLOWA NA WĘDZONYM KURCZAKU

SKŁADNIKI:

  • 3-4 elementy wędzonego kurczaka;
  • 300 gramów drobnej, suszonej fasolki;
  • nieduża cukinia;
  • 2-3 łodygi selera naciowego;
  • mała zielona papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • spora cebula;
  • słodka, mielona papryka;
  • słodka, wędzona papryka;
  • zioła prowansalskie;
  • suszony tymianek;
  • liście laurowe;
  • kilka ząbków czosnku;
  • ocet winny z czerwonego wina;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolkę namocz przez noc. Przygotuj jak najlepszej jakości kurczaka wędzonego, takiego bez dodatku chemii. Mięso ponacinaj w poprzek.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

2. Aby wywar na zupę smakował wybornie niezbędne będą przyprawy. Kompilacja papryki zwykłej i wędzonej z suszonym tymiankiem i ziołami prowansalskimi da piorunujący efekt.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

3. Warzywa w postaci papryki, cukinii i selera naciowego nie tylko uzupełnią zupę, ale także przełamią jej smak, aby zupa nie była zbyt „ciężka”.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

4. Zaczynamy. Do garnka włóż wędzonego kurczaka (u mnie udka) i zalej je około 1,5 litrami zimnej wody. Nastaw na gaz i dopraw liśćmi laurowymi, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oraz słodką i wędzoną papryką. Ile? Ile lubisz. Ja daję zawsze dużo przypraw. W tym przypadku są to 2 łyżki papryki, 1 łyżka papryki wędzonej i po łyżeczce suszonych przypraw. Gotuj kurczaka na wolnym ogniu 45 minut.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

5. Wyjmij ugotowanego kurczaka i odłóż na bok, aby nieco przestygnął. Jeżeli chcesz wywar możesz przecedzić, aby stał się klarowny.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

6. Do wywaru włóż namoczoną przez noc fasolkę i gotuj ją około 45 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

7. W międzyczasie przygotuj warzywa. Papryki oczyść z nasion i białych błonek, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

8. Pokrój w drobną kostkę cebulę i seler naciowy, a cukinię w kostkę grubą.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

9. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i przesmaż na niej minut cebulę i seler naciowy. Po kilku minutach dorzuć na patelnię papryki oraz cukinię.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

10. Smaż warzywa na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą smak i nieco zmiękną. Następnie wrzuć je do zupy.

UWAGA: Jeżeli fasolka w ciągu 45 minut gotowania nie zmiękła odpowiednio (nie stała się „al dente”) gotuj ją dalej bez dodawania warzyw. Przesmażone warzywa wrzuć dopiero wtedy, gdy fasolka będzie „na ząb” i wymagać jeszcze nie więcej, niż 10-15 minut gotowania.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

11. Dodaj do zupy również obrane i zgniecione ząbki cz0snku. Ile? Do smaku. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości fasolki, czyli mniej więcej 10-15 minut.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

12. Wyjmij z garnka 1-2 chochelki fasolki i przełóż do miski blendera. Dolej 1-2 chochelki zupy i zmiksuj fasolkę na gęstą pulpę.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

13. Wlej zmiksowaną fasolkę do zupy. Dzięki tej czynności Twoja zupa fasolowa na wędzonym kurczaku nabierze niewiarygodnego smaku i nieco zgęstnieje.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

14. Przestudzonego kurczaka pozbaw skóry, mięso oddziel od kości i posiekaj na nieduże kawałki. Wrzuć kurczaka do zupy.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

15. Pora na wielki finał. Porządna fasolówka nie obejdzie się bez octu winnego z czerwonego wina. Wlej kilka łyżek do smaku. Z pewnością wzbogaci to jej smak.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

16. W razie konieczności dopraw zupę do smaku. Już wiesz, że to będzie Twoja najlepsza w życiu zupa fasolowa…

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

 

17. Zupa fasolowa  na wędzonym kurczaku to jedna z moich ulubionych zup. Jeżeli lubisz fasolówki to nie wyobrażam sobie, abyś nie spróbowała, nie spróbowała właśnie tej zupy. Klnę się, że jest warta grzechu. I to niejednego.

zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

Po dobrej zupie zjedz pyszne CIASTO JOGURTOWE. Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “ZUPA FASOLOWA na WĘDZONYM kurczaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *