Nie mam pojęcia, czy w Egipcie jada się taką zupę, ale wiem, że zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w pasie Afryki Północnej zahtar jest jedną z najpopularniejszych przypraw. To właśnie zahtar, czyli mieszanka mielonych owoców sumaka, prażonych nasion sezamu i suszonego, sproszkowanego tymianku, jest bohaterem tej zupy. Po raz pierwszy z zahtarem spotkałem się właśnie w Egipcie i stąd pomysł, aby tę zupę nazwać: „zupa egipska”. Składniki tej zupy są dość pospolite, ale to właśnie zastosowane przyprawy decydują o jej wyjątkowości. Zahtar nadaje aromatów, papryka wędzona podkręca smak, kmin dodaje nuty Orientu, a sumak nadaje zupie kwaskowości. Wszystkie te przyprawy można bez problemu już kupić w sklepach internetowych.

 

ZUPA EGIPSKA

SKŁADNIKI:

  • 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;
  • po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej;
  • 8-10 pomidorków koktajlowych;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • garść (około 100 gramów) bulguru;
  • przyprawy: zahtar, sumak, papryka wędzona oraz kmin rzymski;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej, 8-10 pomidorków koktajlowych, puszka pomidorów bez skóry, jedna czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, garść (około 100 gramów) bulguru oraz przyprawy: zahtar, sumak, papryka wędzona oraz kmin rzymski.

 

2. Papryki pozbaw nasion, wyczyść, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

 

3. Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, a pomidory wyjmij z puszki i przełóż do miski.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć od razu cebulę, papryki oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż wszystko około 5 minut mieszając co jakiś czas.

 

5. Potrzebne przyprawy: 1 łyżka zahtaru, po 1 łyżeczce papryki wędzonej, kminu rzymskiego i sumaku.

 

6. Wrzuć przyprawy na patelnię i smaż całość około 1 minuty, aż uwolnią się aromaty z przypraw.

 

7. Wrzuć na patelnię przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Smaż wszystko kolejne dwie minuty.

 

8. Zawartość patelni przełóż do garnka z 1,2 litra gotującego się bulionu warzywnego. Oczywiście patelnię następnie przelej niewielką ilością bulionu, aby zebrać wszystkie smaki.

 

9. Dodaj do zupy pomidory z puszki oraz bulgur. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 10 minut.

 

10. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i jeżeli potrzeba dodatkowo zahtarem. Zupa egipska jest gotowa.

 

11. Podawaj od razu przyozdobione listkami świeżej kolendry.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *