ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

Nie mam pojęcia, czy w Egipcie jada się taką zupę, ale wiem, że zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w pasie Afryki Północnej zahtar jest jedną z najpopularniejszych przypraw. To właśnie zahtar, czyli mieszanka mielonych owoców sumaka, prażonych nasion sezamu i suszonego, sproszkowanego tymianku, jest bohaterem tej zupy. Po raz pierwszy z zahtarem spotkałem się właśnie w Egipcie i stąd pomysł, aby tę zupę nazwać: „zupa egipska”. Składniki tej zupy są dość pospolite, ale to właśnie zastosowane przyprawy decydują o jej wyjątkowości. Zahtar nadaje aromatów, papryka wędzona podkręca smak, kmin dodaje nuty Orientu, a sumak nadaje zupie kwaskowości. Wszystkie te przyprawy można bez problemu już kupić w sklepach internetowych.

 

ZUPA EGIPSKA

SKŁADNIKI:

  • 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego;
  • po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej;
  • 8-10 pomidorków koktajlowych;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • garść (około 100 gramów) bulguru;
  • przyprawy: zahtar, sumak, papryka wędzona oraz kmin rzymski;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej, 8-10 pomidorków koktajlowych, puszka pomidorów bez skóry, jedna czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, garść (około 100 gramów) bulguru oraz przyprawy: zahtar, sumak, papryka wędzona oraz kmin rzymski.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

2. Papryki pozbaw nasion, wyczyść, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

3. Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, a pomidory wyjmij z puszki i przełóż do miski.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć od razu cebulę, papryki oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż wszystko około 5 minut mieszając co jakiś czas.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

5. Potrzebne przyprawy: 1 łyżka zahtaru, po 1 łyżeczce papryki wędzonej, kminu rzymskiego i sumaku.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

6. Wrzuć przyprawy na patelnię i smaż całość około 1 minuty, aż uwolnią się aromaty z przypraw.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

7. Wrzuć na patelnię przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Smaż wszystko kolejne dwie minuty.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

8. Zawartość patelni przełóż do garnka z 1,2 litra gotującego się bulionu warzywnego. Oczywiście patelnię następnie przelej niewielką ilością bulionu, aby zebrać wszystkie smaki.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

9. Dodaj do zupy pomidory z puszki oraz bulgur. Gotuj zupę na wolnym ogniu około 10 minut.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

10. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i jeżeli potrzeba dodatkowo zahtarem. Zupa egipska jest gotowa.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

 

11. Podawaj od razu przyozdobione listkami świeżej kolendry.

ZUPA EGIPSKA z warzywami KUMINEM pachnąca

Spróbuj także TUNEZYJSKICH wrapów z KIEŁBASKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *