Zupa egipska z kurczakiem według poniższego przepisu jest wyjątkowa. Zapewniam, że wbrew obiegowej opinii osób mających z nią do czynienia nie jest to „szpinakowa z ryżem”. To zupa bogatsza w składniki, przyprawy i mająca wyjątkowy smak. Zupę już na talerzu posypuje się serem typu feta; jeżeli nie lubisz lub wolisz inny nie zastanawiaj się – zamień. Kawałki kurczaka z kością zdecydowanie poprawią smak rosołu, a i samo mięso jest wtedy smaczniejsze.

 

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka;
  • jarzyna do rosołu;
  • 500 gramów liści świeżego szpinaku;
  • 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego;
  • 100 gramów białego ryżu;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • średniej wielkości por;
  • ser feta;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chili;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść, umyj i włóż do garnka około 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka. Dolej wody, zagotuj, zbierz szumowiny i wrzuć jarzyny, jak na rosół. Gotuj 1 godzinę. Finalnie potrzebować będziesz około 1 litra dobrego rosołu.

 

2. Składniki zupy: 500 gramów liści świeżego szpinaku, 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego, 100 gramów białego ryżu. 1 cebula, 3 ząbki czosnku, średniej wielkości por, ser feta do posypania na talerzu.

 

3. Pora pokrój w plasterki lub półplasterki.

 

4. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

 

5. Szpinak wyłóż na blat i w kilku miejscach pokrój dużym nożem. Szpinak nie może być poszatkowany; właściwie winien być pokrojony w grube paski, ale kuchnia to nie apteka 😉 Tak, czy siak lepsze będą większe kawałki.

 

6. Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Wsyp 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki suszonej papryczki chili. Smaż 2 minutki ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli i uwolnią się aromaty z przypraw.

 

7. Wrzuć do garnka cały szpinak. Co jakiś czas mieszając smaż go kilka minut, aż osiągnie właściwą konsystencję (jak na zdjęciu).

 

8. Z garnka z ugotowanym rosołem wyjmij kurczaka, a sam rosół przelej przez sitko, aby uzyskać czysty bulion. Do garnka ze szpinakiem wlej 2 szklanki gorącej wody i 3 szklanki bulionu drobiowego . Dorzuć pokrojonego pora.

 

9. Wsyp do zupy 100 gramów zwykłego, białego ryżu. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż stanie się miękki.

 

10. Oddziel mięso kurczaka od kości, posiekaj i wrzuć do zupy. Wyłącz pod nią gaz i odstaw garnek na bok.

 

11. Do dużej miski wlej jogurt i dodaj do niego obrane i zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Dodaj trochę soli do smaku. Wymieszaj dobrze, zahartuj jogurt chochelką zupy i wlej całość do garnka. I pamiętaj, ideą tej zupy jest właśnie taka duża ilość gęstego jogurtu oraz subtelny aromat kminu rzymskiego – jeżeli potrzeba dodaj go jeszcze w tym momencie.

 

12. Zupa egipska z kurczakiem podawaj posypaną z wierzchu kawałkami sera feta.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *