ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

Zupa egipska z kurczakiem według poniższego przepisu jest wyjątkowa. Zapewniam, że wbrew obiegowej opinii osób mających z nią do czynienia nie jest to „szpinakowa z ryżem”. To zupa bogatsza w składniki, przyprawy i mająca wyjątkowy smak. Zupę już na talerzu posypuje się serem typu feta; jeżeli nie lubisz lub wolisz inny nie zastanawiaj się – zamień. Kawałki kurczaka z kością zdecydowanie poprawią smak rosołu, a i samo mięso jest wtedy smaczniejsze.

 

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka;
  • jarzyna do rosołu;
  • 500 gramów liści świeżego szpinaku;
  • 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego;
  • 100 gramów białego ryżu;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • średniej wielkości por;
  • ser feta;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chili;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść, umyj i włóż do garnka około 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka. Dolej wody, zagotuj, zbierz szumowiny i wrzuć jarzyny, jak na rosół. Gotuj 1 godzinę. Finalnie potrzebować będziesz około 1 litra dobrego rosołu.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

2. Składniki zupy: 500 gramów liści świeżego szpinaku, 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego, 100 gramów białego ryżu. 1 cebula, 3 ząbki czosnku, średniej wielkości por, ser feta do posypania na talerzu.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

3. Pora pokrój w plasterki lub półplasterki.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

4. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

5. Szpinak wyłóż na blat i w kilku miejscach pokrój dużym nożem. Szpinak nie może być poszatkowany; właściwie winien być pokrojony w grube paski, ale kuchnia to nie apteka 😉 Tak, czy siak lepsze będą większe kawałki.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

6. Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Wsyp 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki suszonej papryczki chili. Smaż 2 minutki ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli i uwolnią się aromaty z przypraw.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

7. Wrzuć do garnka cały szpinak. Co jakiś czas mieszając smaż go kilka minut, aż osiągnie właściwą konsystencję (jak na zdjęciu).

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

8. Z garnka z ugotowanym rosołem wyjmij kurczaka, a sam rosół przelej przez sitko, aby uzyskać czysty bulion. Do garnka ze szpinakiem wlej 2 szklanki gorącej wody i 3 szklanki bulionu drobiowego . Dorzuć pokrojonego pora.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

9. Wsyp do zupy 100 gramów zwykłego, białego ryżu. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż stanie się miękki.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

10. Oddziel mięso kurczaka od kości, posiekaj i wrzuć do zupy. Wyłącz pod nią gaz i odstaw garnek na bok.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

11. Do dużej miski wlej jogurt i dodaj do niego obrane i zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Dodaj trochę soli do smaku. Wymieszaj dobrze, zahartuj jogurt chochelką zupy i wlej całość do garnka. I pamiętaj, ideą tej zupy jest właśnie taka duża ilość gęstego jogurtu oraz subtelny aromat kminu rzymskiego – jeżeli potrzeba dodaj go jeszcze w tym momencie.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

 

12. Zupa egipska z kurczakiem podawaj posypaną z wierzchu kawałkami sera feta.

ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM i gęstym jogurtem

Spróbuj również innej ZUPY EGIPSKIEJ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *