zupa cytrynowa z brokułem

Zupa cytrynowa z brokułem to idealny pomysł na posiłek, gdy kilka najbliższych dni zapowiada się upalnie. To dobry czas, by siegnąć po lekką zupę cytrynową z dodatkiem młodego brokuła i podudzia z indyka, na którym przygotowuje się wywar na tę zupę. Pracy przy takiej zupie niewiele, a ta jest odświeżająca, pożywna i co tu dużo mówić – po prostu smaczna. Podudzie z indyka to dobry wybór na przyrządzenie wywaru, jeżeli akceptujesz smak indyka (wywar z indyka ma nieco inny smak, aniżeli z kurczaka). Jeśli jednak wolisz przygotuj go np. na kurczaku. Ważne, by wywar był lekki, by zupa cytrynowa z brokułem dała orzeźwienie w upalny dzień.

 

ZUPA CYTRYNOWA Z BROKUŁEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów podudzia z indyka;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • seler;
  • natka pietruszki;
  • 1 brokuł;
  • 3 jajka;
  • 1 cytryna;
  • 150 gramów ryżu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włóż umyte duże podudzie z indyka (około 500 gramów). Wlej zimnej wody (tyle, aby uzyskać żądaną ilość wywaru), dodaj małą marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera, trochę ziarenek pieprzu, łyżeczkę soli i sporo natki pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a wywar smaczny i klarowny.

 

2. Ugotowane mięso wyjmij z garnka i pozostaw, aby lekko przestygło. Wywar przecedź przez gazę i wlej z powrotem do garnka. Zagotuj.

 

3. Do przyrządzenia zupy potrzebne jeszcze są: brokuł, 3 jajka, cytryna, 150 gramów ryżu.

 

4. Do garnka z wywarem wrzuć brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj około 10 minut, aż brokuł będzie „al dente”. Po tym czasie wyłącz gaz pod garnkiem i odstaw garnek na bok.

 

5. Mięso z podudzia oddziel od kości, pozbaw skóry i podziel na małe kawałki.

 

6. W osobnym naczyniu gotuj ryż (1 miarka ryżu na dwie miarki wrzącej, lekko osolonej wody). Gdy woda się wygotuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż ryż spęcznieje.

 

7. Do małej miseczki wbij trzy żółtka jajek; wyciśnij do nich sok z połowy cytryny. Mieszaj, aby żółtka się nie ścięły.

 

8. Do masy jajeczno cytrynowej wlej chochelkę letniego wywaru; cały czas mieszając połącz wszystko. Masa nie może się ściąć.

 

9. Zahartowaną masę jajeczną wlej do letniej zupy, zamieszaj i dopraw zupę do smaku solą, jeżeli potrzeba.

 

10. Na talerz nałóż ryż, wlej zupę z brokułami, a na wierzchu rozłóż kawałki mięsa. Zupa cytrynowa z brokułem rządzi.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.