Zupa cytrynowa z brokułem na indyku zrobiona

Zupa cytrynowa przyrządzona została na wywarze z indyka i podana z dodatkiem różyczek brokuła, mięsem z indyka i ryżem.

Zupa cytrynowa przygotowana na indyku to idealny pomysł na posiłek, gdy kilka najbliższych dni zapowiada się upalnie. To dobry czas, aby siegnąć po lekką zupę cytrynową z dodatkiem młodego brokuła i podudzia z indyka, na którym przygotowuje się wywar na tę zupę. Pracy przy takiej zupie niewiele, a sama zupa jest odświeżająca, pożywna i jednym słowem smaczna. Podudzie z indyka to dobry wybór na przyrządzenie wywaru, jeżeli akceptujesz smak indyka. Wywar z indyka ma bowiem nieco inny smak, aniżeli z kurczaka. Jeśli jednak wolisz przygotuj go np. na kurczaku. Ważne, by wywar był lekki, by zupa cytrynowa z brokułem dała orzeźwienie w upalny dzień.

Składniki

500 gramów podudzia z indyka;
marchewka;
pietruszka;
seler;
natka pietruszki;
1 brokuł;
3 jajka;
1 cytryna;
150 gramów ryżu;
sól, pieprz;

Zupa cytrynowa z brokułem przepis

Do garnka włóż umyte duże podudzie z indyka (około 500 gramów). Wlej zimnej wody (tyle, aby uzyskać żądaną ilość wywaru), dodaj małą marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera, trochę ziarenek pieprzu, łyżeczkę soli i sporo natki pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a wywar smaczny i klarowny.

Ugotowane mięso wyjmij z garnka i pozostaw, aby lekko przestygło. Następnie wywar przecedź przez gazę i wlej z powrotem do garnka. Zagotuj.

Do garnka z wywarem wrzuć brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj około 5 minut, aż brokuł będzie „al dente”. Następnie wyłącz gaz pod garnkiem i odstaw  na bok. Mięso z podudzia oddziel od kości, pozbaw skóry i podziel na małe kawałki.

W osobnym naczyniu ugotuj ryż (1 miarka ryżu na dwie miarki wrzącej, lekko osolonej wody). Gdy woda się wygotuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż ryż spęcznieje.

Zupa cytrynowa propozycja podania

Do małej miseczki wbij trzy żółtka jajek, a następnie wyciśnij do nich sok z połowy cytryny. Mieszaj cały czas, aby żółtka się nie ścięły. Do masy jajeczno cytrynowej wlej chochelkę letniego wywaru. Cały czas mieszając połącz wszystko. Masa nie może się ściąć.

Zahartowaną masę jajeczną wlej do letniej zupy, zamieszaj i dopraw zupę do smaku solą, jeżeli potrzeba. Nałóż na talerz ryż, wlej zupę z brokułami, a na wierzchu rozłóż kawałki mięsa. Prosto, pysznie, odświeżająco.


Wypróbuj przepis na duszony indyk z brukselką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *