Zupa cebulowa, ta rodem z Francji, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jej słodycz ze skarmelizowanej w procesie długiego, powolnego duszenia cebuli nie każdemu pasuje. Do tego sporo masła, na którym tą cebulę należy smażyć, a następnie dusić oraz dużo pieprzu czyni tę zupę „charakterną”. Do zupy cebulowej miałem kilka „przymiarek”, aby stworzyć wersję, która właśnie mnie odpowiadać będzie najbardziej. Moja zupa cebulowa przyrządzana jest na średnio karmelizowanej cebuli, dzięki czemu jest stosunkowo jasna i delikatniejsza w smaku od tej na mocno wysmażonej, ciemnej cebuli. Wykorzystaj mój przepis jako bazę do stworzenia własnej zupy cebulowej; bo każdy ma inny gust i smak.

 

ZUPA CEBULOWA

SKŁADNIKI:

  • nawet 2 litry mocnego, domowego wywaru wołowego;
  • 1 kilogram cebuli;
  • 130 gramów masła;
  • 250 ml białego wytrawnego wina;
  • weka (bułka paryska, bułka wrocławska);
  • czosnek;
  • ser gruyere lub emmentaler;
  • oliwa z oliwek;
  • cukier;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oprócz cebuli rzecz jasna bardzo ważnym składnikiem zupy cebulowej jest płyn. Tutaj nie obejdzie się bez mocnego, domowego wywaru wołowego. Może to być pozostały z niedzielnego obiadu rosół, może to być wywar ekstra. Będzie go potrzeba około 1,5-2 litrów.

 

2. Cebula, czyli podstawowy składnik zupy. Potrzeba jej cały 1 kilogram i ani grama mniej. Jeżeli nie przepadasz za cebulą, nawet taką karmelizowaną, słodką nie rób tej zupy. Jeżeli dasz mniej cebuli z obawy przed zbyt intensywnym smakiem zupy również jej nie przyrządzaj. Kilogram cebuli po prostu być musi. Obierz ją z łupin i pokrój w piórka.

 

3. W dużym garnku rozpuść masło – około 130 gramów, a więc ponad połowę kostki. I również nie oszczędzaj na maśle. Dodaj też trochę oliwy, aby masło nie przypaliło się.

 

4. Na roztopione masło i oliwę wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu kilka minut, aż się zeszkli. Następnie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś cebulę około 15 minut, aż stanie się lekko złota.

 

5. Do cebuli dodaj pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszaj i duś cebulę na średnim ogniu bardzo często mieszając około 40 minut, aż lekko zbrązowieje. Tu sprawa kluczowa – porządna zupa cebulowa winna być przyrządzona na dość mocno skarmelizowanej cebuli. Jeśli jednak jak ja wolisz jej nieco łagodniejszą wersję cebula winna być jedynie lekko brązowa.

 

6. Gdy cebula osiągnie pożądany przez Ciebie stopień karmelizacji zwiększ gaz pod garnkiem i wlej do cebuli 250 ml białego wytrawnego wina. Winno trzeba teraz odparować.

UWAGA: W oryginalnym przepisie cebula powinna być zrobiona „na ciemno”. To jednak TY gotujesz, więc wolno Ci wprowadzić drobne modyfikacje…

 

7. Do cebuli dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

 

8. Gdy wino niemal całkowicie odparuje dodaj do cebuli 1 kopiatą łyżkę mąki. Przesmaż ją chwilę z cebulą (2-3 minuty powinny wystarczyć).

 

9. Do garnka wlej 1,5-2 litrów gorącego wywaru wołowego; ilośc zależy od Twoich upodobań. Pamiętaj, że zupa cebulowa winna być gęsta, ale weź również „zapas” na jej odparowanie.

 

10. Zmniejsz gaz – zupę gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż cebula zacznie się rozpadać.

 

11. Przygotuj grzanki; w tym celu pokrój wekę (bagietkę, bułkę wrocławską) na kromki. Ułóż je na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie wyjmij blachę. Kromki posmaruj czosnkiem, skrop oliwą i ponownie wstaw do piekarnika na około 5 minut, aż ładnie się zrumienią (piecz z obu stron).

 

12. Gotową zupę wlej do żaroodpornych misek. Na wierzchu każdej zupy ułóż grzankę. Na każdą grzankę nałóż nieco startego sera Gruyere lub Emmentaler i łyżeczkę masła.

 

13. Miski przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi i nieco przyrumieni. Zupa cebulowa jest gorąca i pożywna. Albo ją pokochasz, albo wręcz przeciwnie. Ja pokochałem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *