Zupa brokułowa z dodatkiem fenkuła i z batatem to idealnie zrównoważony, niepowtarzalny smak. Przeciwnicy kopru włoskiego powinni zdecydowanie tym razem mu odpuścić, ponieważ nielubiany przez nich posmak anyżu znika podczas gotowania. Zupa w smaku jest zatem łagodna, nie nachalna smakowa, jak i zapachowo. Oczywiście najlepiej jest zrobić ją na bulionie warzywnym, ja jednak preferuję bulion drobiowy do zup. Z tego względu mój przepis zawiera drób; jeżeli wolisz zupę bezmięsną użyj po prostu bulionu warzywnego. W obu przypadkach moja zupa brokułowa po prostu rządzi.

 

ZUPA BROKUŁOWA

SKŁADNIKI:

  • ćwiartka kurczaka;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • 1 brokuł;
  • 1 bulwa kopru włoskiego;
  • 1 duży batat (słodki ziemniak);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kurczaka i jarzyn ugotuj bulion drobiowy. Oczywiście możesz to zrobić wcześniej, o ile nie będziesz dodawać do zupy kurczaka. W przeciwnym razie lepsze walory smakowe zupy z pewnością uzyskasz używając jako bazy świeżego bulionu drobiowego i kurczaka, na którym tenże powstał.

 

2. Przygotuj pozostałe składniki zupy.

 

3. Batata obierz i pokrój w grubą kostkę, koper włoski pokrój w paski, a brokuła podziel na różyczki.

 

4. Z bulionu drobiowego wyjmij kurczaka i przecedź bulion, aby pozostał czysty. Wlej do garnka około 1,2 litra bulionu i zagotuj. Dodaj posiekanego fenkuła i gotuj 10 minut na wolnym ogniu.

 

5. Wrzuć do garnka pokrojonego w kostkę batata.

 

6. Wrzuć również brokuła. Koper włoski gotuje się najdłużej, batat błyskawicznie. Z brokułem bywa różnie… Jeśli młody i świeży krótko, jak batat. Jeżeli jest twardszy gotuj go od początku z fenkułem. Batata zawsze dawaj na ostatnie 5-10 minut.

 

7. Dla wzmocnienia brokułowego smaku zupy możesz do gotowania wrzucić również głąb z brokuła.

 

8. Według mojego przepisu zupa powinna się gotować nie dłużej niż 20 minut łącznie. W tym czasie wszystkie warzywa (dorzucane do garnka według ich czasu gotowania) powinny stać się miękkie, a zupa brokułowa stać się pyszna.

 

9. Gdy zupa jest gotowa wyjmij przed jej zmiksowaniem głąb z brokuła, o ile oczywiście wcześniej wylądował w garnku.

 

10. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

11. Zmiksuj zupę blenderem tak, aby stała się jednolita i gładka. Gęstość zupy zależy od Twoich preferencji.

 

12. Zupa brokułowa świetnie smakuje podana ze szpeclami (małe kluseczki w stylu lanego ciasta) i ugotowanym kurczakiem. Delikatny kleksik gęstej śmietany podkreśli jej smak.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *