zrazy wołowe nadziewane szynką i ogórkiem

Zrazy wołowe szynką faszerowane to danie zbliżone do klasycznych zrazów wielkopolskich, jednakże z nieco inną nutą smakową, a mianowicie nadziane niezwykle aromatyczną szynką szwarcwaldzką i ogórkami kiszonymi. Do zrazów jak zawsze świetnie pasuje sos grzybowy – tym razem z suszonych podgrzybków. Od jakości wołowiny zależy w tym daniu wiele, ale i szynka szwarcwaldzka winna być tych „najwyższych lotów”. Chodzi tu szczególnie o to, by szynka ta była wędzona naturalnym dymem, dzięki czemu sos grzybowy zyska niesamowitego smaku. Moje zrazy wołowe to niezwykle smaczne danie; danie obowiązkowe i doskonałe na specjalne okazje; na co dzień wymaga jednak zbyt dużo pracy i zajmuje sporo czasu.

 

ZRAZY WOŁOWE

SKŁADNIKI: 

    • 5 cienkich plastrów wołowiny;
    • 2 duże ogórki kiszone;
    • 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej;
    • około 50 gramów suszonych podgrzybków;
    • ostra musztarda;
    • mąk pszenna;
    • gęsta, kwaśna śmietana;
    • sól, pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

2. Grzyby mocz we wrzątku przez 15 minut, po czym gotuj około 20 minut na bardzo wolnym ogniu.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

3. Plastry zrazówki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popierz z obu stron, a następnie z jednej strony posmaruj 1 łyżką musztardy. Na musztardę nałóż 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i kawałek pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

4. Zrazy zawiń jak rolady, owiń sznurkiem kuchennym, aby nie rozpadły się podczas obróbki cieplnej i obtocz w mące.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

5. Smaż zrazy na patelni na mocnym ogniu na niewielkiej ilości oliwy, aż zrumienią się i zbrązowieją, ale nie przypalą.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

6. Zrumienione zrazy przełóż do garnka, dodaj podgotowane grzyby wraz z wodą z ich gotowania i dolej około 1 szklanki wrzącej wody tak, aby zrazy zostały prawie przykryte. Dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

7. Duś zrazy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin (aż mięso będzie miękkie) – jeżeli potrzeba podlewaj co jakiś czas odrobiną wrzątku.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

8. Zrazy wyjmij z garnka, a sos zmiksuj dokładnie blenderem.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

9. Zmiksowany sos grzybowy przetrzyj przez sitko.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

10. W szklance rozpuść 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj łyżkę śmietany, zamieszaj. Wlej nieco sosu, zahartuj i przetrzyj wszystko przez sito.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

11. Sos grzybowy o niezwykłym aromacie szynki (ta oddała swój aromat do sosu w trakcie duszenia) winien lekko zgęstnieć – dopraw go do smaku, jeżeli potrzeba.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

 

12. Zrazy wołowe podawaj np. z kaszą gryczaną polaną aromatycznym sosem grzybowym i duszoną, czerwoną kapustą.

ZRAZY WOŁOWE nadziewane szynką

A po przepis na tradycyjne ROLADY ŚLĄSKIE kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *