Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

Zimowa zupa jarzynowa to moja odpowiedź na brak warzyw w okresie jesienno zimowym. W zimie nie ma zbyt wielu świeżych warzyw, ale i z tych, co są dostępne można upichcić całkiem niezłą zupę. Moja zupa zbudowana jest na bazie marchewki, pietruszki, korzenia selera, selera naciowego i cebuli. Dodatkami zaś są ziemniaki i właśnie wspomniana wcześniej kasza jaglana. Co może być intrygującego w takiej zupie spytacie… A ja odpowiadam: smak. Jest pyszny smak przesmażonych warzyw oraz sporej ilości ziół i innych przypraw. Zajrzyjcie do przepisu, bo klnę się, że zupy tej warto spróbować.

 

ZIMOWA ZUPA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 3 duże ziemniaki;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • suszone oregano;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • słodka, mielona papryka;
  • ostra, mielona papryka;
  • oliwa z oliwek;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 duże ziemniaki, szklanka kaszy jaglanej, 2 marchewki, pietruszka, kawałek, selera, jedna łodyga selera naciowego, duża cebula.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

2. Do garnka wlej dwie szklanki wrzącej, lekko osolonej wody, a następnie wsyp niecałą szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wchłonie wodę, a następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na tym samym palniku, na którym się gotowała, na kilkanaście minut, aż kasza „dojdzie”.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Opłucz i pozostaw w zimnej wodzie.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

4. Obierz warzywa korzeniowe, a selera naciowego i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

5. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na dużych oczkach tarki albo w malakserze.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła klarowanego i wrzuć posiekane seler naciowy i cebulę. Zeszklij je.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

7. Wrzuć na patelnię starte w malakserze warzywa.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

8. Dodaj zmiażdżony duży ząbek czosnku.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

9. Dopraw warzywa swoimi ulubionymi przyprawami. Ja dodałem suszone oregano i zioła prowansalskie. Dużo.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

10. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Warzywa posól, popieprz i duś na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną (5-10 minut).

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

11. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka i dolej wrzątku; tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję zupy.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

12. Do zupy wrzuć ziemniaki.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

13. Dopraw odrobiną słodkiej i ostrej papryki mielonej.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

14. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze tych samych przypraw, co na początku. Ewentualnie dolej jeszcze wrzątku, gdy zupa jest za gęsta. Gotuj zupę około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

 

15. Nałóż zupę na talerz, dodaj do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i ozdób natką pietruszki. Zimowa zupa jarzynowa jest idealna na chłodniejsze dni, ale również latem, podana w temperaturze pokojowej, smakuje znakomicie. Latem jednak proponuję ją jednak nieco wzbogacić. Czym? Zależy od Was…

Zimowa ZUPA JARZYNOWA z kaszą jaglaną

Spróbuj także ZUPY z MAMUTA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *