zimowa zupa fasolowa

Zimowa zupa fasolowa, na którą przepis prezentuję poniżej oparta jest na „gotowcach”. Bazą zupy jest domowy bulion z kurczaka, który ugotowany wcześniej został następnie zamrożony. Wsadem do zupy jest zaś mieszanka trzech rodzajów suszonej fasoli i ciecierzycy. Zero finezji, zero pracy przy gotowaniu zupy, za to smaku co niemiara. Amatorzy  fasoli powinni być wniebowzięci. Dominujący smak fasoli i suszonego cząbru da im pełną satysfakcję. I nie przejmujcie się burym kolorem zupy, bo gwarantuję Wam, że jej smak wynagrodzi Wam wszystko. Zapewniam również, że pozostaniecie syci na długie godziny.

 

ZIMOWA ZUPA FASOLOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mieszanki suszonej fasoli;
  • około 1,2 litra domowego bulionu jarzynowego;
  • 2 większe ziemniaki;
  • suszony cząber;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania zupy potrzebna będzie mieszanka suszonej fasoli i ciecierzycy. Najczęściej używam mieszanki o nazwie „zupa staropolska” (500 gramów). Żadnej chemii, żadnych świństw, dobra i zdrowa rzecz. I tanio.

zimowa zupa fasolowa

 

2. Domowy bulion jarzynowy to drugi ważny składnik zupy. Raz na czas, szczególnie w okresie jesienno zimowym gotuję wielki gar takiego <<BULIONU>> i mrożę. Porcjami, albo w kostkach, jak na zdjęciu. Gdy dysponujesz wcześniej przygotowanym bulionem zrobienie tej zupy zajmie Ci krótką chwilę. Jasne, że moczenie fasoli i jej gotowanie zajmuje nieco więcej czasu, ale w zasadzie zupa „robi się sama” nie angażując w ogóle Twojego czasu.

zimowa zupa fasolowa

 

3. Suszona fasola wymaga moczenia w zimnej wodzie. Dzień przed gotowaniem zupy włóż fasolę do ganka i zalej przegotowaną, przestudzoną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc.

zimowa zupa fasolowa

 

4. Na drugi dzień wylej wodę, w której moczyła się fasola i wlej bulion jarzynowy.

zimowa zupa fasolowa

 

5. Doprowadź do wrzenia i zdejmij szumowiny. Możesz w tym momencie wrzucić do garnka po kawałku marchewki, pietruszki i selera, aby wzmocnić smak zupy. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj fasolę na wolnym ogniu około 1 godziny.

UWAGA: Ze względu na różny rodzaj i wielkość fasoli część z niej może się rozpaść, podczas gdy pozostałe będą jeszcze „al dente”. Reguluj stopień ugotowania fasoli według własnego uznania.

zimowa zupa fasolowa

 

6. Gdy fasola jest miękka dodaj łyżkę suszonego cząbru i sól do smaku.

zimowa zupa fasolowa

 

7. Wsyp do zupy również starty w moździerzu czarny pieprz.

zimowa zupa fasolowa

 

8. Włóż pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Gotuj zupę około 10 minut.

zimowa zupa fasolowa

 

9. Gdy zupa jest gotowa wlej do szklanki 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, zahartuj ją chochelką gorącej zupy, wymieszaj i wlej śmietanę do zupy. Zagotuj.

zimowa zupa fasolowa

 

10. W razie konieczności dopraw jeszcze zupę solą, pieprzem i/lub cząbrem. Wyłącz gaz pod garnkiem. Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy.

zimowa zupa fasolowa

 

11. Zimowa zupa fasolowa jest gotowa. Drobniejsza fasola lekko się rozgotowała wspaniale zagęszczając zupę, pozostała fasola i ciecierzyca jest miękka, jak należy. Lekko zawiesista, treściwa, pożywna i przepyszna zupa jest gotowa.

zimowa zupa fasolowa

 

13. Zimowa zupa fasolowa smakuje świetnie zaraz po jej ugotowaniu, ale na drugi dzień staje się po dwakroć smaczniejsza, gdy wszystkie smaki „przegryzą się”.

zimowa zupa fasolowa

Koniecznie spróbuj PROWANSALSKIEJ zupy FASOLOWEJ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *