ziemniaki zapiekane z chilli z serem

Ziemniaki zapiekane z pikantnym chilli i z serem mogę jeść codziennie. Są pyszne i można z nich wyczarować także zupełnie inne, najprzeróżniejsze dania, nie tylko te pieczone. Czasem lepsze, czasem może mniej atrakcyjnie wyglądające, ale zawsze pyszne. Ten przepis to kwintesencja moich ulubionych smaków, czyli ziemniaki z dobrym, ostrym serem, do tego oczywiście czosnek i koniecznie coś „na ostro”. Zachęcam do wypróbowania. Ziemniaki oczywiście możesz ugotować i podawać w mundurkach, ale uważam, że akurat w tym przypadku lepiej sprawdzają się obrane. Ser dobrze, żeby miał „charakter”, czyli miał mocny smak i aromat.

 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków (najlepiej sałatkowych);
  • masło;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • żółty ser;
  • czerwona papryczka chilli;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj około 1 kilograma ziemniaków. Następnie odcedź je i pozostaw w garnku na wyłączonym gazie chwilę, aż odparują z nadmiaru wody.

 

2. Wcześniej przygotuj masło czosnkowo ziołowe. W tym celu do miękkiego masła dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku (albo nawet dwa…), nieco soli i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki lub inne, swoje ulubione zioła.

 

3. Masło dobrze wymieszaj i owiń folią spożywczą formując tzw. cukierek. Tak przygotowane masło włóż na kilkanaście minut do zamrażalnika.

 

4. Główne składniki dania, oprócz ziemniaków, to oczywiście czosnek, następnie dobry, charakterystyczny w smaku i aromacie twardy, żółty ser oraz ostra papryczka; może być marynowana, ale równie dobrze świeża papryczka chili.

 

5. Ugotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na połowę i rozłóż je w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu ziemniaków nałóż po kawałku masła czosnkowo ziołowego. Możesz dołożyć jeszcze po odrobinie czosnku; ja tak zawsze robię…

 

6. Na lekko roztopione masło nałóż ostrą papryczkę. Dużo. Niech pali, a co 😉

 

7. Ziemniaki posyp drobno startym serem.

 

8. Ziemniaki zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około około 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

 

9. Ziemniaki zapiekane z chili z serem podawaj posypane posiekaną dymką, skropione ostrym sosem chili i posypane słodką, mieloną papryką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *