Ziemniaki z sałatką śledziową to danie, które przygotowałem w oparciu o przepis na kaszubskie krelki, czy też wielkopolskie pyry. Krelki (często również pulki) to kaszubska nazwa ziemniaków gotowanych w mundurkach. Szukając pochodzenia tego dania natknąłem się na jego korzenie zarówno kaszubskie (stąd nazwa ziemniaków), jak i wielkopolskie. Nie rozstrzygając o jego pochodzeniu (to najlepiej zrobią „lokalsi”) informuję, że danie to jest nadzwyczaj pyszne – skąd by nie pochodziło. Dobre śledzie to podstawa tej potrawy. Oczywiście nie bez znaczenia jest wysoka jakość i ziemniaków, i śmietany, ale to oczywiste. Ja użyłem śledzi a’la matjas, płukanych w wodzie do uzyskania odpowiedniego dla mnie stopnia słoności.

 

ZIEMNIAKI Z SAŁATKĄ ŚLEDZIOWĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów filetów śledziowych a’la matjas;
  • 4 duże ziemniaki sałatkowe;
  • 3 jajka;
  • mały kubek kwaśnej śmietany;
  • 1 twarde jabłko;
  • 1 cebula;
  • 1 duży ogórek kiszony, małosolny lub konserwowy w zależności od preferencji;
  • 1 cytryna;
  • pęczek koperku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki; od razu ugotuj na twardo jajka i pozostaw je do przestygnięcia.

 

2. Śledzie a’la matjas (w oleju) płucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz w zimnej wodzie lub mleku do uzyskania odpowiedniego dla Ciebie stopnia słoności. Pokrój śledzie w dość drobne kawałki.

3. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Od Ciebie zależy, jakich ogórków użyjesz. Kiszone są bardziej „charakterne”, ale też dość słone, co przy słoności śledzia może być zabójcze. Małosolne są przesmaczne, ale do sałatki mają być może zbyt mało smaku… Dobrym wyjściem z sytuacji może być użycie ogórków konserwowych, ale tę decyzję pozostawiam Wam.

 

4. W drobną kosteczkę posiekaj również jedną cebulę.

 

5. Pokrojone śledzie, ogórki i cebulę umieść w dużej misce.

 

6. Obierz jabłko i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Od razu skrop je sokiem z cytryny.

 

7. Do miski ze śledziami przełóż starte jabłko oraz dodaj śmietanę – ilość śmietany zależy od Ciebie; sałatka może być mniej lub bardziej płynna, to zależy od Twoich upodobań. Całość popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Solić raczej nie będzie potrzeby.

 

8. Na koniec dodaj do miski obrane i drobno posiekane jajka.

 

9. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc.

 

10. Ziemniaki z sałatką śledziową wymagają porządnych ziemniaków; cztery duże, równej wielkości ziemniaki gotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Najlepiej, aby były to ziemniaki sałatkowe, albowiem tylko takie dają gwarancję, że się nie rozpadną w czasie gotowania albo po ich rozkrojeniu. Nie chcemy mieć puree z ziemniaków, lecz zwarte ziemniaki.

 

11. Wyjmij sałatkę z lodówki na 15 minut przed jej konsumpcją. Teraz jest pora, aby ją spróbować i ewentualnie doprawić. Jeżeli sosu jest za mało albo sałatka jest zbyt słona dodaj do niej po prostu jeszcze trochę śmietany.

 

12. Ugotowane ziemniaki odcedź i chwilę odparuj.

 

13. Ziemniaki rozetnij wzdłuż na połowę i rozłóż na talerzu. Na każdą połówkę ziemniaka nałóż sałatkę śledziową. Ziemniaki z sałatką śledziową podawaj ozdobione świeżym koperkiem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *