Ziemniaki z łososiem wędzonym i brokułem to danie sycące, barwne, ale przede wszystkim smaczne. Dip koperkowy świetnie podkreśla zarówno smak ziemniaków, jak i brokuła – jest wręcz dla nich stworzony. Wędzony łosoś jest zaś tą wisienką na torcie. Ziemniaki należy zastosować koniecznie sałatkowe, a to po to, by po ugotowaniu dało się je pokroić w kostkę. Ziemniaki zbyt mączyste po prostu rozpadną się na puree.

 

ZIEMNIAKI Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 6 sporych ziemniaków sałatkowych;
  • różyczki z niedużego brokuła;
  • 150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • 250 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miseczki przełóż zawartość małego (250 gramów) opakowania jogurtu typu greckiego. Dodaj dwie posiekane łyżki świeżego koperku, sól, pieprz i zamieszaj całość.

 

2. Spróbuj, czy dip koperkowy jest dobrze doprawiony – jeżeli lubisz, możesz wcisnąć do niego w tym momencie nieco soku z cytryny. Gotowy dip odstaw do lodówki.

 

3. We wrzącej, dobrze osolonej wodzie gotuj ziemniaki sałatkowe (po dwa duże na osobę). Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli pozostaną nieobrane.

 

4. W parowarze ugotuj „al dente” różyczki niedużego brokuła.

 

5. Przygotuj 150-200 gramów jak najświeższego łososia wędzonego na zimno (w plasterkach).

 

6. Ugotowane ziemniaki nieco przestudź, a następnie pokrój na ćwiartki. Jeżeli nie lubisz ziemniaków w mundurkach po prostu je obierz.

 

7. Ziemniaki rozłóż na talerzach. Koło nich rozłóż ugotowane na parze różyczki brokuła.

 

8. Polej całość przygotowanym wcześniej dipem koperkowym, a na wierzchu rozłóż plasterki łososia.

 

9. Ziemniaki z łososiem wędzonym podane z brokułem i dipem koperkowym smakują i na ciepło, i w temperaturze pokojowej.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *