Ziemniaki smażone, które Wam dzisiaj prezentuję różnią się nieco od klasycznych frytek, chociaż sama zasada przygotowywania obydwu jest podobna. Zapraszam na smażone łódeczki wykrojone z nieobranych ziemniaków. Klasyczne frytki smaży się na łoju wołowym albo na smalcu, a łódeczki … podobnie. W tych pierwszych specjalizują się Belgowie i Holendrzy, w tych drugich Amerykanie i Grecy, którzy do ich smażenia używają jednak oczywiście oliwy z oliwek. I to właśnie od tych ostatnich zaczerpnąłem i przedstawiam Wam prosty przepis na ziemniaki smażone. Jedna uwaga: temperatura dymienia oliwy to 180 stopni. Smażenie ziemniaków na oliwie daje świetny efekt smakowy, ale staraj się nie przekraczać wskazanej powyżej temperatury.

 

ZIEMNIAKI SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 3 duże ziemniaki;
  • oliwa z oliwek;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dosyć duże, równej wielkości podłużne ziemniaki. Jeżeli są brudne wyszoruj je szczoteczką pod bieżącą wodą.

 

2. Ziemniaki pokrój wzdłuż na tzw. łódeczki. Jak to zrobić? Przekrój ziemniaka wzdłuż na połowę, a następnie każdą z połówek przekrój wzdłuż na 3-4 części.

 

3. Przygotowane „łódeczki” włóż do rondelka, zalej zimną wodą, przepłucz i pozostaw na 5 minut.

 

4. Ziemniaki dokładnie, bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, aby po włożeniu na gorący tłuszcz nie doszło do tragedii…

 

5. Na patelnię wlej oliwę z oliwek – tyle, aby ziemniaki „pływały” w niej do połowy. Rozgrzej oliwę do temperatury 170 stopni. Jeżeli nie masz termometru nagrzewaj oliwę na średnim ogniu do momentu, aż wrzucona na tłuszcz kropelka wody będzie od razu mocno skwierczeć. Jeżeli przegapisz ten moment będziesz musieć użyć nowej oliwy… Na rozgrzaną oliwę wrzuć ziemniaki.

 

6. Smaż ziemniaki starając się utrzymywać temperaturę 170 stopni. Po około 3 minutach odwróć ziemniaki. W zależności od wielkości i grubości Twoich frytek będą się one smażyć łącznie 7-10 minut.

 

7. Gdy ziemniaki smażone są już miękkie w środku i jednocześnie pięknie rumiane na zewnątrz zdejmij je z patelni i odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

 

8. Ziemniaki smażone (frytki) zajadaj solo, jako dodatek do dań, z solą lub ulubionymi sosami. Są naprawdę pyszne.

Zobacz mój przepis na klasyczne FRYTKI DOMOWE  <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *