Ziemniaki smażone z kiełbasą oraz brukselką

Ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia pokrojone na plastry, a następnie smażone z pokrojoną kiełbasą i brukselką.

Ziemniaki smażone z kiełbasą to odmiana popularnych w wielu rejonach Polski bratkartofli. Pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki kroi się na kawałki lub plastry, a następnie smaży na tłuszczu tak, aby w środku pozostały miękkie, z wierzchu zaś stały się chrupiące. Chrupiące, bo po prostu solidnie przysmażone. Znam i takich smakoszy, co to bratkartofle muszą mieć wręcz lekko przypalone, aby lepiej smakowały. Moje ziemniaki smażone nie są ortodoksyjną wersją bratkartofli. Jak przystało na przyzwoicie zbilansowany posiłek jako warzywo główne wskoczyły do dania brukselki. Całość smakuje fenomenalnie.

Składniki

600 gramów ziemniaków sałatkowych;
300 gramów debreczynek lub parówek;
300 gramów brukselki;
cebula;
natka pietruszki;
dymka;
sól, pieprz;

Przepis na ziemniaki smażone z kiełbasą

Brukselki pozbaw twardych końcówek, o ile takie posiadają. Rozdziel brukselki na małe i duże. Może to i przesada, ale ma to sens ponieważ czas ich gotowania będzie różny. No chodzi przecież o to aby część brukselek rozpadała się podczas jedzenia, a inne pozostawały twarde?

Ziemniaki obierz, posól i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, że dobre bratkartofle wymagają dobrych ziemniaków. Dobrych, czyli sałatkowych, takich które nie rozpadną się na puree po ugotowaniu. Ziemniaki możesz również gotować nieobrane, Twój wybór. Po 10 minutach gotowania ziemniaków wrzuć do nich te duże brukselki. Gdy ziemniaki są „al dente” wrzuć do nich małe brukselki i gotuj wszystko jeszcze kilka minut. Warzywa nie mogą się rozpaść, więc nie przesadzaj z czasem gotowania. Pamiętaj, że będą jeszcze smażone.

Porada-> całkowity czas gotowania warzyw winien zamknąć się w 20 minutach

Ziemniaki i brukselkę odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Szczerze mówiąc najlepiej będzie, jeśli warzywa ugotujesz dzień wcześniej (np. wieczorem), a następnie przechowasz je w lodówce. Ziemniaki i brukselka najlepiej, jak będą zimne, takie prosto z lodówki, ale takie w temperaturze pokojowej też dadzą radę.

Ziemniaki smażone smakują zdecydowanie lepiej, gdy dodać do nich kiełbasę, boczek lub generalnie wędzonkę. Ja użyłem pysznych węgierskich łagodnych debreczynek. Strukturą bardziej zbliżone są do naszych parówkowych, z dodatkiem słodkiej mielonej papryki znakomicie nadają się do smażenia podkreślając smak dań. Pokrój kiełbasę w plasterki (zobacz także jak smakuje kiełbasa duszona z papryką).

Ziemniaki pokrój w plastry grubości pół centymetra lub kawałki, jakie lubisz. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki, pokrój grubo obraną niedużą cebulę.

Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy lub innego tłuszczu, np. smalcu. Wrzuć od razu cebulę i debreczynki. Smaż na niezbyt dużym ogniu 3 minuty. Cebula nie powinna się przypalić, a debreczynki winny zdążyć nieco się wytopić i lekko zrumienić.

Porada-> nie dodawaj za dużo tłuszczu, ponieważ ziemniaki smażone z kiełbasą nie mają w nim pływać

Tłuszcz ma za zadanie jedynie dodać smaku daniu i pozwolić na zrumienienie się składników, ale nie może uczynić dania zbyt ciężkim. Pamiętaj także, że sama kiełbasa zawiera także sporo tłuszczu.

Wrzuć na patelnię posiekaną dymkę, a następnie włóż pokrojone ziemniaki. Ziemniaki smażone z kiełbasą lekko posól (ostrożnie, bo kiełbasa może być dość słona) i posyp sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Przemieszaj delikatnie i smaż wszystko na średnim ogniu kilka minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią, po czym wrzuć brukselkę. Podkręć ogień pod patelnią, aby składniki jeszcze lepiej się przyrumieniły, ale nie przypal ich!

Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu. Im cieplejsze, tym lepsze.


Przygotuj się wypróbuj sprawdzony przepis na sandacz pieczony z brukselką. Będziesz w niebie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *