ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

Ziemniaki pieczone na koniec podane z szynką oraz fetą wyrosły kiedyś na moim stole znienacka. Zasmakowały jednak tak, że pozostały już na stałe w moim menu. Latem, gdy młode ziemniaki królują to danie dodatkowo zyskuje na smaku. Choć przecież jeśli nawet te jesienne ziemniaki, takie na puree, przyjmą na siebie tak zacne składniki, a do tego oblane dipem jogurtowym to można je jeść na okrągło. Przez cały rok. W tym przepisie ziemniaki pieczone proponuję polać z jogurtem naturalnym z dodatkiem sera feta i startą rzodkiewką. Do ziemniaków ponadto proponuję szynkę dojrzewająca (szwarcwaldzka chyba najlepsza) i sporo kiełków. Samo zdrowie, absolutnie polecam zwłaszcza w upalne dni.

 

ZIEMNIAKI PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • 10 równego rozmiaru młodych ziemniaków;
  • 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
  • 120 gramów sera feta;
  • pęczek natki pietruszki;
  • kilka rzodkiewek;
  • 60 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • kiełki fasoli;
  • ziarna słonecznika;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 10 równego rozmiaru ziemniaków. Obmyj je i wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie gotuj w osolonej wodzie około 15-20 minut (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków), aż będą „al dente”.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

2. Przygotuj sos: do miski przełóż 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego. Wkrusz około 120 gramów sera feta.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

3. Do sosu dodaj sporą garść posiekanej natki pietruszki – witamin nigdy za dużo.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

4. Dobrym posunięciem jest dodanie do sosu jogurtowego kilku startych na drobnych oczkach tarki rzodkiewek. Lekko wyostrzą one smak sosu.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

5. Ugotowane ziemniaki odcedź i rozłóż na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

6. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Przygotuj swoje ulubione kiełki. Około 60 gramów szynki dojrzewającej pokrój w drobną kostkę (polecam szwarcwaldzką – im bardziej aromatyczna tym lepiej).

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

7. Ziemniaki pieczone wyjmij z piekarnika i przekrój każdy z nich wzdłuż na połowę.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

8. Na każdą połówkę ziemniaka nałóż trochę sosu jogurtowego i pokrojonej szynki.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

 

9. Na wierzchu rozłóż ziarna słonecznika, kiełki i natkę pietruszki. Ziemniaki pieczone z takimi dodatkami podane – coś pysznego.

ZIEMNIAKI PIECZONE z szynką i fetą

Wypróbuj również WIEPRZOWINĘ po CHIŃSKU – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *