ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

Zielone papryczki na oliwie krótko smażone to fantastyczna przekąska z Półwyspu Iberyjskiego. Pimientos de Padron – tak nazywają się te papryczki rosnące w gminie Padron w Hiszpanii. Są bardzo smaczne, łagodne w smaku, choć legenda głosi, że raz na czas można natrafić na siarczyście ostrą sztukę… Piszę „legenda”, bo ja jadłem te papryczki już wielokrotnie i na żadną ostrą póki co nie natrafiłem. Te maleńkie zielone papryczki to obowiązkowa hiszpańska przystawka (tapas), którą można dostać w wielu rejonach Hiszpanii – jest naprawdę bardzo popularna. Do ich przyrządzenia potrzeba jedynie oliwy z oliwek i morskiej soli gruboziarnistej. Ale pamiętaj, ogonki muszą pozostać do samego końca…

 

ZIELONE PAPRYCZKI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów papryczek z Padron;
  • oliwa z oliwek;
  • sól morska gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 250 gramów papryczek z Padron na osobę, dobrą oliwę z oliwek oraz sól gruboziarnistą.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

2. Zielone papryczki opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Jak się przekonasz podczas smażenia papryczki będą i tak dość „wybuchowe”; obecność wody w rozgrzanej oliwie byłaby bardzo niewskazana…

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

3. Na patelni rozgrzej dość dobrze oliwę – nie chodzi tutaj o doprowadzenie jej do temperatury dymienia (190 stopni w przypadku oliwy), ale o podgrzanie jej do takiej temperatury, która spowoduje natychmiastowe smażenie papryczek. Oliwy powinno być tyle, by pokryła ledwie co dno patelni.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

4. Na rozgrzaną oliwę wrzuć papryczki. Na początku staraj się nimi nie ruszać, po prostu pozostaw je smażące się.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

5. Po upływie 1 minuty papryczki powinny być już lekko zrumienione ze spodu – możesz je wtedy obrócić. Jeżeli nie są, smaż je kolejną minutę i dopiero wtedy odwróć.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

6. Papryczki w sumie nie powinny smażyć się dłużej, aniżeli 3 minuty (mniej więcej). Nie pozwól, aby wszystkie popękały, bo wtedy nic z nich już nie zostanie.

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

 

7. Usmażone zielone papryczki przełóż do naczynia (najlepiej casueli) wyłożonego serwetką i posyp gruboziarnistą solą. Zajadaj łapiąc każdą papryczkę za ogonek…

ZIELONE PAPRYCZKI smażone z PADRON

Padrony podane z ALBONDIGAS – będzie uczta – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *