Zielone papryczki na oliwie usmażone to fantastyczna przekąska z Półwyspu Iberyjskiego. Pimientos de Padron – tak nazywają się te papryczki rosnące w gminie Padron w Hiszpanii. Są bardzo smaczne, łagodne w smaku, choć legenda głosi, że raz na czas można natrafić na siarczyście ostrą sztukę… Piszę „legenda”, bo ja jadłem te papryczki już wielokrotnie i na żadną ostrą póki co nie natrafiłem. Te maleńkie zielona papryczki to obowiązkowa hiszpańska przystawka (tapas), którą można dostać w wielu rejonach Hiszpanii – jest naprawdę bardzo popularna. Do ich przyrządzenia potrzeba jedynie oliwy z oliwek i morskiej soli gruboziarnistej. Ale pamiętaj, ogonki muszą pozostać do samego końca…

 

ZIELONE PAPRYCZKI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów papryczek z Padron;
  • oliwa z oliwek;
  • sól morska gruboziarnista;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 250 gramów papryczek z Padron na osobę, dobrą oliwę z oliwek oraz sól gruboziarnistą.

 

2. Zielone papryczki opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Jak się przekonasz podczas smażenia papryczki będą i tak dość „wybuchowe”; obecność wody w rozgrzanej oliwie byłaby bardzo niewskazana…

 

3. Na patelni rozgrzej dość dobrze oliwę – nie chodzi tutaj o doprowadzenie jej do temperatury dymienia (190 stopni w przypadku oliwy), ale o podgrzanie jej do takiej temperatury, która spowoduje natychmiastowe smażenie papryczek. Oliwy powinno być tyle, by pokryła ledwie co dno patelni.

 

4. Na rozgrzaną oliwę wrzuć papryczki. Na początku staraj się nimi nie ruszać, po prostu pozostaw je smażące się.

 

5. Po upływie 1 minuty papryczki powinny być już lekko zrumienione ze spodu – możesz je wtedy obrócić. Jeżeli nie są, smaż je kolejną minutę i dopiero wtedy odwróć.

 

6. Papryczki w sumie nie powinny smażyć się dłużej, aniżeli 3 minuty (mniej więcej). Nie pozwól, aby wszystkie popękały, bo wtedy nic z nich już nie zostanie.

 

7. Usmażone zielone papryczki przełóż do naczynia (najlepiej casueli) wyłożonego serwetką i posyp gruboziarnistą solą. Zajadaj łapiąc każdą papryczkę za ogonek…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *