zielona zupa

Zielona zupa to ciekawy pomysł. Lato obfituje we wszelkiego rodzaju zieleninę. Czasem jej nadmiar „blokuje” lodówkę i nie do końca wiadomo, co z nią zrobić. Ja proponuję zróbcie z niej pyszną zupę. Obfitość witamin po prostu wylewa się z talerza. W upalne dni doskonale smakuje podawana w temperaturze pokojowej. W zależności od tego, jakiej zieleniny użyjesz i w jakich proporcjach zupa nabierze ciekawych smaków. Kombinuj, próbuj – zielona zupa tak, czy siak na pewno będzie znakomita.

 

ZIELONA ZUPA

SKŁADNIKI:

  • 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • duży pęczek szpinaku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • dość sporo rukoli;
  • 1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto;
  • 50 gramów sera typu feta;
  • makaron zacierka;
  • słodka, mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Moje składniki zielonej zupy: 1 łodyga selera naciowego, 1 cebula, duży pęczek szpinaku, duży pęczek natki pietruszki, dość sporo rukoli. Pamiętaj, że im więcej dasz szpinaku tym zupa będzie miała mocniejszy jego aromat. Nie każdy to toleruje, więc dobierając ilość zieleniny weź to pod uwagę.

 

2. Cebulę i seler posiekaj dość drobno i obsmaż na oliwie. W garnku zagrzej 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego i wrzuć przesmażone warzywa.

 

3. Zieleninę posiekaj według uznania. Jeżeli będziesz zupę miksować stopień posiekania zieleniny nie ma większego znaczenia.

 

4. Posiekaną zieleninę wrzuć do garnka z wywarem i gotuj na średnim ogniu 10 minut.

 

5. Pora nadać zupie niepowtarzalnego smaku; użyj dwóch składników. Po pierwsze dodaj 1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto. Możesz je zrobić we własnym zakresie albo kupić (ja polecam  Oliwki etc).

 

6. Teraz pora na drugi tajemny składnik – około 50 gramów sera typu feta. Ser rozpuści się w gorącej zupie i nada jej smaku i słoności.

 

7. W osobnym garnku ugotuj makaron zacierkę – będzie idealny do tej zupy.

 

8. Zupę rozlej na talerze, dodaj makaron, całość posyp fetą. Moja zielona zupa smakuje naprawdę fenomenalnie.

zielona-

 

9. Jeżeli wolisz zupę krem zmiksuj ją przy użyciu blendera.

 

10. Zmiksowaną zupę podawaj z makaronem, fetą, posypaną słodką, mieloną papryką.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *