ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

Żeberka wieprzowe to coś, co lubię, jednak jadam nie za często. Jednak raz, dwa razy do roku nachodzi mnie wielka chęć na żeberka wieprzowe. Takie duszone w sosie paprykowym podane. Poluję wtedy na piękny, „mięsny” kawałek tego pysznego mięsa i przyrządzam zawsze w ten sam sposób. Z dużą ilością kminku i słodką, mieloną papryką. Duszone żeberka wieprzowe podaję przeważnie z puree ziemniaczanym, ćwikłą z chrzanem, burakami zasmażanymi lub ogórkami kiszonymi. Raz na czas lubię podać je również z pańczkrałtem lub po prostu z ryżem.

 

ŻEBERKA WIEPRZOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram żeberek wieprzowych;
  • 2 łyżeczki kminku;
  • 1 łyżka mielonej, czerwonej słodkiej papryki;
  • mąka pszenna;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około kilogramowy kawałek mięsnych żeberek wieprzowych umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

2. Żeberka pokrój na żądaną ilośc kawałków – u mnie na trzy, po kawałku dla każdego. Każdy z kawałków posól, popierz i posyp dość obficie lekko roztartym w moździerzu ziarnistym kminkiem (możesz użyć mielonego, jeżeli wolisz).

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

3. Żeberka posyp obficie mieloną słodką papryką. Wszystkie przyprawy bardzo dokładnie wetrzyj w mięso.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

4. Smaż żeberka na patelni na mocnym ogniu, aż ładnie zrumienią się z obu stron.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

5. Przesmażone żeberka przełóż do garnka. Na patelnię wlej odrobinę wrzątku, zbierz z niej smaki i przelej również do garnka.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

6. Wlej do garnka szklankę wrzątku; tyle, by woda nie przykryła całkowicie mięsa (to ma być tzw. krótki sos).

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

7. Wsyp do garnka łyżeczkę mielonej słodkiej papryki.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

8. Dodaj również roztartą w dłoniach łyżeczkę kminku w ziarnach (lub mielonego, jeżeli wolisz). Duś żeberka pod przykryciem około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeżeli zajdzie potrzeba podlej mięso w trakcie duszenia odrobiną wrzątku.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

9. Gdy mięso jest miękkie, a żeberka wieprzowe duszone będą odchodzić od kości pora na finał. W szklance rozpuść łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, 18% procentowej śmietany. Wymieszaj, zahartuj niewielką ilością sosu z garnka i przelej całość do garnka. Jeżeli potrzeba dopraw jeszcze sos do smaku: papryką, solą, pieprzem i kminkiem.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

10. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

11. Żeberka wyjmij z garnka, a sos przecedź przez sito.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

12. Włóż mięso z powrotem do garnka. wlej przecedzony sos.

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

 

13. Żeberka wieprzowe podawaj z puree ziemniaczanym, burakami zasmażanymi, ogórkami kiszonymi, ćwikłą z chrzanem lub z pańczkrałtem. Jak lubisz…

ŻEBERKA WIEPRZOWE w sosie paprykowym

Wypróbuj również moje ŻEBERKA GRILLOWANE BBQ – przepis zajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *