żeberka w sosie grzybowym

Żeberka w sosie grzybowym to moja kolejna wariacja na temat pysznych wieprzowych żeberek. Tym razem soczyste żeberka nabierają smaku aromatycznych, pachnących lasem podgrzybków. Całość stanowi zgrabne danie, które podać można na każdą okazję. Gdy chcesz podkreślić elegancję dania podgrzybki możesz zamienić na wielkie borowiki krojone w plastry. Tak duszone grzyby na talerzu wyglądać będą pięknie i dostojnie. Smak jednakże w obu przypadkach będzie taki sam. Genialny. Zachęcam, póki jeszcze świeże grzyby są w zasięgu.

 

ŻEBERKA W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kilograma żeberek wieprzowych;
  • 350 gramów świeżych podgrzybków;
  • 1 duża cebula;
  • mielony kminek;
  • tymianek suszony lub świeży;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Piękne, mięsne żeberka i pachnące lasem świeże podgrzybki absolutnie pożądane.

żeberka w sosie grzybowym

 

2. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz natrzyj mielonym kminkiem. Nie za dużo, żeby kminek „nie pogryzł” nam się z pozostałymi smakami.

żeberka w sosie grzybowym

 

3. Smaż mięso na patelni (na oleju) z dwóch stron. Gaz pod patelnią powinien być dość duży, aby mięso szybko się zrumieniło, ale pozostało jednocześnie w środku surowe.

żeberka w sosie grzybowym

 

4. Moja patelnia nie ma żadnych powłok, dzięki czemu po smażeniu mięsa pozostaje na niej tzw. smaczek. To właśnie on nada sosowi genialnego smaku.

żeberka w sosie grzybowym

 

5. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka, a następnie wlej na patelnię szklankę gorącej wody. Zeskrob z patelni „smaczek” i wymieszaj z wodą, aby powstał sos. Całość chwilkę podgrzej.

żeberka w sosie grzybowym

 

6. Wlej zawartość patelni do garnka z przesmażonymi żeberkami.

żeberka w sosie grzybowym

 

7. Uzupełnij gorącą wodą tak, aby żeberka były prawie przykryte. Wody nie może jednak być za dużo, bo wtedy sos będzie „cienki”. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś żeberka 1-1,5 godziny.

UWAGA: Czas duszenia żeberek zależy od wielu czynników. Niektóre będą miękkie już po godzinie, inne mogą wymagać znacznie dłuższego duszenia. Kontroluj czas duszenia Twoich żeberek.

żeberka w sosie grzybowym

 

8. W międzyczasie oczyść grzyby z nieczystości i pokrój w duże kawałki lub plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

żeberka w sosie grzybowym

 

9. Gdy mięso jest miękkie na patelnię wlej trochę oleju i wrzuć łyżkę masła.

żeberka w sosie grzybowym

 

10. Wrzuć pokrojone grzyb, dodaj sól, pieprz i tymianek. Smaż grzyby na dosyć mocnym ogniu mieszając sporadycznie i delikatnie, aby grzyby się nie rozpadły.

żeberka w sosie grzybowym

 

11. Przesmażone grzyby wrzuć do żeberek. Dopraw danie do smaku solą, pieprzem i/lub tymiankiem. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek pokrywką i duś całość około 20 minut.

żeberka w sosie grzybowym

 

12. Na koniec rozpuść 1 łyżeczkę mąki pszennej w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z 1 łyżką śmietany. Całość wymieszaj, zahartuj chochelką sosu, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj sos, ewentualnie dopraw. To wszystko.

żeberka w sosie grzybowym

 

13. Żeberka w sosie grzybowym podawaj np. z austriackim <<KNEDLEM>>, który „wypije” każdą kroplę aromatycznego, pysznego sosu grzybowego.

żeberka w sosie grzybowym


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *