Żeberka duszone to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Zwykle przygotowywane są w sposób dość tradycyjny przyprawione solą, pieprzem i kminkiem. Moim ulubionym sposobem przyrządzania żeberek wieprzowych jest ich duszenie, a następnie podanie w sosie paprykowym. Przepis na takie żeberka znajdziesz <<TUTAJ>>. W niniejszym przepisie żeberka duszone mają intensywny smak z powodu zastosowanych przypraw. Dominuje ziele angielskie, które uznawane jest za najważniejszą z wszystkich przypraw z uwagi na jego bogaty smak i zapach. Zapraszam.

 

ŻEBERKA DUSZONE

SKŁADNIKI:

  • około 700 gramów żeberek wieprzowych;
  • 2 liście laurowe;
  • ziele angielskie z ziarenkach;
  • 1 laska cynamonu;
  • płatki suszonego czosnku kub świeży czosnek;
  • pieprz kolorowy w ziarnach;
  • 2-3 suszone papryczki chilli;
  • kilka goździków;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do tego dania użyłem suchych przypraw (w całości), które zakupiłem na Krecie. Taka mieszanka suchych przypraw jest tam używana do przyrządzania stifado, czyli greckiego gulaszu. Mieszanka zawiera suszone: liście laurowe, cynamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, papryczki chilli, goździki, płatki czosnku. To niezwykle aromatyczna mieszanka, która każde danie uczyni niezwykłym. Dodatkowo przygotowałem 1 łyżeczkę soli morskiej.

 

3. Do przyprawienia żeberek użyłem również ziela angielskiego. To jedna z najwspanialszych przypraw.

 

4. Kilkanaście ziaren ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu. Mięso umyj, osusz, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo utartym zielem angielskim. Z ilością ziela angielskiego uważaj, bo szczególnie świeżo utarte jest niesamowicie aromatyczne.

 

5. Na patelnię wlej trochę oliwy i rozłóż przyprawione żeberka. Smaż mięso na mocnym ogniu łącznie kilka minut z obu stron, aż ładnie się zrumieni.

 

6. Przesmażone żeberka przełóż do garnka i zalej szklanką gorącej wody.

 

7. Dodaj wszystkie przyprawy.

 

8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Co pół godziny podlej mięso odrobiną gorącej wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

 

9. Na koniec mięso powinno być miękkie i wyraźnie odchodzić od kości. Sosu nie będzie za wiele, za to z pewnością będzie bardzo intensywny w smaku.

 

10. Wyjmij mięso z garnka, a sos przecedź przez sito.

 

11. Jeżeli trzeba dolej do sosu odrobinę gorącej wody, a następnie dodaj 1 łyżeczkę gęstej kwaśnej śmietany. Śmietana złagodzi nieco intensywny smak sosu, nada mu ładnego koloru, a całe danie uczyni niezwykle smacznym.

 

12. Mięso mocno pachnące i smakujące zielem angielskim, podane w sosie z wyraźnym akcentem czosnku i lekko pikantnym, z lekką nutą śmietany fajnie jest podać np. z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.

 

13. Żeberka duszone przyrządzone według tego przepisu smakować będą szczególnie osobom lubiącym wyraźne, bogate smaki.

żeberka duszone z zielem angielskim, czosnkiem, chilli


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *