Zapiekanka z kapustą oraz świeżymi grzybami i słodkimi batatami to świetne danie na podsumowanie sezonu grzybowego. W mojej zapiekance nie mogło zabraknąć również białej, surowej kiełbasy, którą nad wyraz często dodaję do wszelakiego rodzaju zapiekanek. Uważam, że wydatnie podnosi ich smak. Jeżeli jednak nie jesteś mięsożercą pominięcie kiełbasy z pewnością Ci nie zaszkodzi, a Twoja zapiekanka i tak będzie pyszna. Słodkie bataty, słodka kapusta, wyraziste grzyby, słonawy górski serek wędzony i mnóstwo suszonego oregano… To musi smakować dobrze. Z kiełbasą, czy bez.

 

ZAPIEKANKA Z KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 nieduża główka białej kapusty;
  • około 300 gramów świeżych prawdziwków;
  • 2-3 bataty;
  • około 300 gramów białej, surowej kiełbasy;
  • około 100 gramów wędzonego serka górskiego (tzw oscypka);
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • suszone oregano;
  • słodka, mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Zerwij z kapusty 5-6 największych liści i obgotuj je w gorącej wodzie przez 10 minut. W międzyczasie obierz bataty i pokrój je w malakserze na cienkie talarki.

 

3. Wyjmij liście kapusty z wody i rozłóż na suchej ściereczce, aby odciekły. Do tej samej wody wrzuć talarki batatów i gotuj je 3 minuty. Jeżeli jest ich za dużo rób to partiami, w przeciwnym razie talarki zniszczą się. Obgotowane bataty również odsącz na ściereczce.

 

4. Grzyby oczyść, pokrój w duże plastry i przesmaż na maśle.

 

5. Mięso wyjmij z osłonek kiełbasy, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki, papryczkę chilli drobno posiekaj. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20×28 ułóż warstwę z połowy batatów.

 

6. Na batatach ułóż połowę grzybów, połowę startego sera, posyp wszystko suszonym oregano, mieloną czerwoną papryką i pieprzem.

 

7. Następnie ułóż warstwę z liści kapusty, na nie nałóż połowę mięsa z kiełbasy, całość posyp połową chilli, suszonym oregano i pieprzem.

 

8. Ułóż drugą, identyczną warstwę zaczynając ponownie od talarków batatów, grzybów, sera i przypraw.

 

9. Na górze ułóż ponownie warstwę z liści kapusty, na nie nałóż połowę mięsa z kiełbasy, całość posyp połową chilli, suszonym oregano i pieprzem.

 

10. Na koniec rozłóż na wierzchu kilka talarków batatów, kilka kawałków liści kapusty, posyp startym serem wędzonym i nałóż kilka kawałków masła.

 

11. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekaj pod przykryciem folii aluminiowej przez 20 minut. Następnie zdejmij folię z naczynia i zapiekaj kolejne 10 minut. Na koniec piecz zapiekankę wysoko pod grillem przez około 3 minuty w temperaturze 250 stopni.

UWAGA: Po upieczeniu zapiekanka powinna „odpocząć” kilka minut.

 

12. Ta zapiekanka z kapustą to smaczne połączenie słodyczy kapusty i batatów ze smakiem grzybów, dobrze przyprawionej białej kiełbasy i słonego, wędzonego sera górskiego. Rzecz naprawdę warta zachodu.

Wypróbuj również moją inną ZAPIEKANKĘ Z KAPUSTĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *