zapiekanka z dorszem solonym

Zapiekanka z dorszem solonym jest wybitna. Dlaczego? Już wyjaśniam. Bacalhau to zakonserwowany dużą ilością soli, a następnie suszony na słońcu dorsz atlantycki. Dzięki takiemu zabiegowi ryba wytrzymuje wiele miesięcy bez lodówki. Przed użyciem dorsza należy moczyć w wodzie całą dobę, wymieniając ją co jakiś czas. Czasem można kupić bacalhau mrożonego – już wymoczonego i zamrożonego, zwykle bez zbędnej glazury. Taki bacalhau jest gotowy do użycia bezpośrednio po rozmrożeniu. A jak smakuje solony, suszony dorsz? To zupełnie inna ryba w smaku niż wszystkie, które jedliście do tej pory. Mięso jest zwarte, ale delikatne w smaku. Spróbujcie mojej zapiekanki i oceńcie sami.

 

ZAPIEKANKA Z DORSZEM SOLONYM

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau;
  • 1 litr mleka;
  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 500 gramów świeżych liści szpinaku;
  • 100 gramów paprykowanej kiełbasy (węgierska lub chorizo);
  • masło;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau dobrze opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej go litrem mleka tak, aby przykryło całą rybę i gotuj 10 minut. Następnie wyjmij rybę i pozostaw do przestygnięcia.

 

2. Kilogram mączystych ziemniaków gotuj w dobrze osolonej wodzie, następnie odcedź i pozostaw pod przykryciem.

 

3. Pół kilograma świeżych liści szpinaku włóż do garnka i przelej wrzątkiem; odsącz dobrze po około 2 minutach.

 

4. Zblanszowany szpinak posól, popieprz i drobno posiekaj.

 

5. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 2-3 łyżki masła, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ugnieć na aksamitne puree. Im gładsze będzie puree, tym lepiej smakować będzie zapiekanka.

 

6. Przestudzoną rybę obierz dokładnie z ości i skóry. Mięso odłóż na bok.

 

7. Połowę puree ziemniaczanego rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłóż około 50 gramów pokrojonej w cienkie plasterki kiełbasy paprykowanej (chorizo albo węgierska).

 

8. Na puree ziemniaczanym ułóż następną warstwę, tym razem z ugotowanego dorsza.

 

9. Na rybie rozłóż kolejne 50 gramów kiełbasy (ilość oczywiście zależy od Ciebie).

 

10. Na kiełbasie rozłóż zblanszowany, przesiekany szpinak; posól i popieprz dodatkowo w razie konieczności. Na szpinaku rozsmaruj drugą połowę puree ziemniaczanego.

 

11. Na wierzchu zapiekanki rozłóż trochę masła w kawałkach tak, aby zapiekanka pięknie zrumieniła się podczas pieczenia.

 

12. Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut, do zrumienienia wierzchu.

 

13. Wyjmij zapiekankę i pozostaw na kilka minut, aż nieco przestygnie, dzięki czemu łatwiej będzie ją dzielić i wyjąć. Zapiekanka z dorszem solonym nie wygląda, ale smakuje wybornie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *