ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

Zapiekanka z bakłażanów to bardzo znane danie szeroko rozumianej kuchni włoskiej pod nazwą parmigiana di melanzane. I choć w zasadzie nie istnieje coś takiego, jak kuchnia włoska, ponieważ każdy z regionów tworzących dzisiejszą Italię jest całkowicie odmienny kulinarnie to jednak jest kilka, kilkanaście dań, potraw, które chętnie przyrządzane są i jadane w całych Włoszech. Z powodów jednak tychże różnic kulinarnych w każdym z włoskich regionów przyrządzane są nieco inaczej. Jednym z takich dań jest właśnie zapiekanka z bakłażanów. Bazą dania są bakłażany, pomidory, bazylia i ser – to się nigdy nie zmieni. Basta. Basta cosi.

 

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie bakłażany o zbliżonej wielkości;
  • około 500 ml domowego sosu pomidorowego lub passaty;
  • około 400 gramów sera mozzarella;
  • około 150 gramów sera Grana Padano;
  • świeża bazylia;
  • 1 cebula;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

2. Zacznij od zrobienia sosu. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wlej domowy sos pomidorowy lub passatę pomidorową (jak przygotować domowy sos pomidorowy ze świeżych pomidorów dowiesz się <<TUTAJ>> ).

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

3. Wymieszaj wszystko, a następnie wrzuć garść liści świeżej bazylii oraz sól do smaku.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

4. Do sosu pomidorowego dodaję zawsze również mój tajny składnik – suszoną mieszankę płatków chilli i czosnku. Ty dopraw sos pomidorowy po swojemu 😉

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

5. Doprawiony sos pomidorowy należy odparować, aby pozbawić go nadmiaru wody. Wymaga to trochę czasu – około 30 minut na wolnym ogniu powinno być OK. Czasem nieco dłużej.

UWAGA: Sos pomidorowy musi zostać zredukowany, tzn. należy odparować z niego wodę. Trwa to minimum 30 minut.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

6. W międzyczasie przygotuj bakłażana. W tym celu pokrój go wzdłuż na plastry grubości maksymalnie pół centymetra. Bez problemu uczynisz to na mandolinie, ale i z powodzeniem dużym nożem.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

7. Bakłażana układaj na kratce grillowej z piekarnika (lub czymś podobnym) warstwami, każdą z nich przesypując gruboziarnistą solą. Tak przygotowane bakłażany dociśnij i pozostaw na 30 minut, aby pozbawić ich goryczki.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

8. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i pozostaw w durszlaku do odcieknięcia. To ważne. Bardzo ważne, bo nadmiar wody z mozzarelli lub sosu pomidorowego spowoduje, że Twoja zapiekanka „rozjedzie się” po wyjęciu z formy.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

9. Gdy uznasz, że sos pomidorowy odparował, jak należy przelej go z garnka do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Następnie przelej go z powrotem na patelnię i odparuj jeszcze około 10 minut. Oczywiście nie musisz tego robić, gdy użyłaś/łeś passaty pomidorowej.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

10. Plastry bakłażana przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie odsącz na ściereczce.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

11. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż plastry bakłażana (na jednej blasze się pewnie nie zmieszczą, więc zrób to na dwóch blachach). Każdy plaster posyp lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15-20 minut.

UWAGA: W oryginalnym przepisie bakłażany smaży się na oliwie.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

12. Mozzarellę odciśnij w dłoniach, aby pozbawić wody, która nie wyciekła z niej na durszlaku.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

13. Wyjmij bakłażana z piekarnika – niektóre plastry mogą być dość mocno przyrumienione – tym lepiej 😉

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

14. No to robimy parmigianę… Do niedużego naczynia żaroodpornego wlej na spód trochę sosu pomidorowego – rozsmaruj go po całym dnie.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

15. Na sosie pomidorowym ułóż plastry bakłażana tak, aby ściśle pokrył cały spód.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

16. Na bakłażanie rozsyp część startego sera Grana Padano i pokrojonej mozzarelli. Następnie ułóż drugą warstwę z tych składników w identycznej kolejności.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

17. Na górze zapiekanki powinien znaleźć się sos pomidorowy, starty Grana i mozzarella. Uwaga: sosu pomidorowego nie może być za dużo, bo zapiekanka „rozjedzie się” po wyjęciu jej z naczynia żaroodpornego po upieczeniu. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane

 

18. Zapiekanka z bakłażanów vel parmigiana di melanzane musi po wyjęciu z piecu odpocząć 5-10 minut. A potem już tylko hulaj dusza. Coś fenomenalnego. Koniecznie wypróbujcie.

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW w pomidorach parmigiana di melanzane


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *