Zapiekanka z bakłażanów mozzarelli i pomidorów

Zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem bazyliowego sosu pomidorowego i mozzarelli zwana we Włoszech Parmigiana di melanzane

Zapiekanka z bakłażanów to bardzo znane danie szeroko rozumianej kuchni włoskiej pod nazwą parmigiana di melanzane. I choć w zasadzie nie istnieje coś takiego, jak kuchnia włoska, ponieważ każdy z regionów tworzących dzisiejszą Italię jest całkowicie odmienny kulinarnie to jednak jest kilka, kilkanaście dań, potraw, które chętnie przyrządzane są i jadane w całych Włoszech. Z powodów jednak tychże różnic kulinarnych w każdym z włoskich regionów przyrządzane są nieco inaczej. Jednym z takich dań jest właśnie zapiekanka z bakłażanów. Bazą dania są bakłażany, pomidory, bazylia i ser, to się nigdy nie zmieni. Basta. Basta cosi.

Składniki

3 średnie bakłażany o zbliżonej wielkości;
500 ml domowego sosu pomidorowego lub passaty;
400 gramów sera mozzarella;
150 gramów sera Grana Padano;
świeża bazylia;
1 cebula;
sól, pieprz;

Zapiekanka z bakłażanów przepis

Zacznijmy od zrobienia sosu. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wlej domowy sos pomidorowy lub passatę pomidorową (dowiedz się jak przygotować domowy sos pomidorowy ze świeżych pomidorów). Wymieszaj wszystko, a następnie wrzuć garść liści świeżej bazylii oraz sól do smaku.

Do sosu pomidorowego dodaję zawsze również mój tajny składnik, suszoną mieszankę płatków chilli i czosnku. Ty dopraw sos pomidorowy po swojemu. Doprawiony sos pomidorowy należy odparować, aby pozbawić go nadmiaru wody.

Porada-> sos pomidorowy musi zostać zredukowany, tzn. należy odparować z niego wodę. Trwa to minimum 30 minut.

Gdy uznasz, że sos pomidorowy odparował, jak należy przelej go z garnka do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Następnie przelej go z powrotem na patelnię i odparuj jeszcze około 10 minut. Oczywiście nie musisz tego robić, gdy użyłaś/łeś passaty pomidorowej.

Podczas, gdy sos się redukuje przygotuj bakłażana. W tym celu pokrój go wzdłuż na plastry grubości maksymalnie pół centymetra. Bez problemu uczynisz to na mandolinie, ale i z powodzeniem dużym nożem. Bakłażana układaj na kratce grillowej z piekarnika (lub czymś podobnym) warstwami, każdą z nich przesypując gruboziarnistą solą. Tak przygotowane bakłażany dociśnij i pozostaw na 30 minut, aby pozbawić ich goryczki.

Po tym czasie plastry bakłażana przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie odsącz na ściereczce. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż plastry bakłażana (na jednej blasze się pewnie nie zmieszczą, więc zrób to na dwóch blachach). Każdy plaster posyp lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 do 20 minut.

Porada-> w oryginalnym przepisie bakłażany smaży się na oliwie.

Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i pozostaw w durszlaku do odcieknięcia na kilkanaście minut. To ważne. Chodzi o to by nadmiar wody z mozzarelli lub sosu pomidorowego nie spowodował, że Twoja zapiekanka „rozjedzie się” po wyjęciu z formy. Po wskazanym powyżej czasie mozzarellę odciśnij w dłoniach aby pozbawić ją wody, która nie wyciekła z niej na durszlaku.

Wyjmij bakłażana z piekarnika, niektóre plastry mogą być dość mocno przyrumienione, tym lepiej.

No to robimy parmigianę (poznaj historię parmigiana di melanzane). Do niedużego naczynia żaroodpornego wlej na spód trochę sosu pomidorowego, rozsmaruj go po całym dnie. Na sosie pomidorowym ułóż plastry bakłażana tak, aby ściśle pokrył cały spód. Na bakłażanie rozsyp część startego sera Grana Padano i pokrojonej mozzarelli. W podobny sposób ułóż drugą warstwę z tych składników w identycznej kolejności.

Zapiekanka z bakłażanów sposób podania

Na górze zapiekanki powinien znaleźć się sos pomidorowy, starty Grana i mozzarella. Uwaga: sosu pomidorowego nie może być za dużo, bo zapiekanka „rozjedzie się” po wyjęciu jej z naczynia żaroodpornego po upieczeniu. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Zapiekanka musi po wyjęciu z piecu odpocząć 5 do 10 minut. Po tym czasie pokrój ją w kawałki dowolnej wielkości i rokoszuj se smakiem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *