ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

Zapiekanka z bakłażanem to danie nieco podobne do greckiej musaki, jednakże bez beszamelu, za którym nie przepadam. Ma w sobie również całkiem sporo cech wspólnych z włoską parmigianą. W mojej zapiekance brak ziemniaków, beszamelu i innych dość „ciężkich” składników, co wyraźnie odróżnią ją od obu wspomnianych wyżej dań. Dzięki temu powstało danie smaczne, wiosenne, dietetyczne i pogodne, jak klimat Morza Śródziemnego. To danie proste, ale z charakterem. I chyba całkiem nieźle wygląda, no nie?

 

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bakłażany;
  • 300 gramów chudego mięsa wołowego;
  • 200 gramów sera taleggio lub mozzarelli;
  • 500 ml pasaty pomidorowej;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 2 średnie cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

2. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około pół centymetra, nie grubsze.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

3. Plastry bakłażana układaj na kratce grillowej w warstwy. Każdą z warstw posól dość obficie solą gruboziarnistą. Pozostaw bakłażany na około 30 minut – na koniec ugnieć je delikatnie, ale dość zdecydowanie, aby pozbawić je jak najwięcej goryczki.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

4. Mięso zmiel w maszynce, natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

5. Pokrój 1 cebule i 2 łodygi selera naciowego – oba składniki w drobną kostkę. Obierz i posiekaj drobno czosnek.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć: cebulę, seler naciowy i posiekany czosnek. Smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (warzywa nie powinny się przyrumienić).

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

7. Wrzuć na patelnię 300 gramów mielonej wołowiny; dobrze rozgnieć mięso (najlepiej widelcem). Smaż wszystko około 10 minut, aż mięso zbrązowieje (nie dopuść do jego przesuszenia – czas smażenia zawsze zależy od zawartości tłuszczu w mięsie). W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

8. Do przesmażonego mięsa wrzuć posiekaną natkę pietruszki, 400 ml pasaty pomidorowej, listek laurowy, do smaku zioła prowansalskie i oregano. Posól, popieprz, całość dobrze wymieszaj.

UWAGA: Zamiast pasaty lepiej jest użyć domowego przecieru pomidorowego, o ile oczywiście takim dysponujesz.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

9. Duś sos około 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec, gdy nieco odparuje, dopraw go ostatecznie – gdy sos jest zbyt kwaśny dodaj łyżeczkę miodu.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

10. Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pozostałe 100 ml pasaty pomidorowej i wyłóż spód plastrami bakłażana tak, aby każdy kolejny plaster warzywa zachodził nieco na następny.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

11. Na plastry bakłażana nałóż sos mięsny. Następnie przygotuj kolejną warstwę bakłażana i ponownie sosu mięsnego. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw zapiekankę do piekarnika na 30 minut.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

12. W międzyczasie przygotuj ser taleggio krojąc go w plastry, oczyść listki świeżej bazylii i pokrój ostrą papryczkę chilli.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

13. Zapiekankę wyjmij z piekarnika; nałóż na wierzch ser, listki bazylii i papryczkę chili. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 15 minut  – na ostatnie 2 minuty przestaw grzałkę piekarnika w pozycję „grill”.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej „odpocząć” kilka minut. Następnie pokrój ją na żądaną ilość porcji. Zapiekanka z bakłażanem i mięsem jest gotowa.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

 

15. Zapiekanka z bakłażanem z dodatkiem mięsa smakuje wyśmienicie podana od razu po upieczeniu, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje całkiem nieźle.

ZAPIEKANKA z BAKŁAŻANEM i mięsem

A może zjesz ZAPIEKANKĘ RYBNĄ? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *