Zapiekanka warzywna z biała kiełbasa może nie wygląda olśniewająco, ale smakuje wyjątkowo. Nie jestem wielkim fanem zapiekanek, ponieważ zwykle są zbyt sycące i właśnie nie wyglądają za dobrze na talerzu. Ale raz na czas lubię zjeść coś w tym stylu. Połączenie świetnie doprawionej białej kiełbasy z brukselką, serem oraz puszystym puree ziemniaczanym okazało się strzałem „w dychę”. Podstawa to dobrej jakości i świetnie doprawiona surowa, biała kiełbasa. Równie ważne są dobre, mączyste ziemniaki, z których puree podkreśli smak zapiekanki.

 

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z BIAŁA KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 600 gramów białej, surowej kiełbasy;
  • 300 gramów świeżej brukselki;
  • około 150 gramów sera żółtego;
  • masło;
  • mleko;
  • 1 papryczka chilli;
  • garść posiekanego szczypiorku lub dymki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeden kilogram mączystych ziemniaków obierz i gotuj w osolonej wodzie.

 

2. Około 300 gramów świeżej brukselki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.

 

3. Składnik najważniejszy – surowa, biała kiełbasa – lekko słonawa i pieprzna. Około 600 gramów wystarczy.

 

4. Kiełbasę wyjmij z jelit i smaż bez tłuszczu na patelni kilka dobrych minut, aż zbrązowieje. Ważne, by kiełbasę rozgnieść na patelni na dość drobne kawałeczki.

 

5. Brukselkę poszatkuj w malakserze na dość grube kawałki, a następnie przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż nieco zmięknie. Odcedź.

 

6. Przygotuj: starty na dużych oczkach tarki ser żółty (około 150 gramów), drobno posiekaną papryczkę chili, garść posiekanego szczypiorku lub dymki.

 

7. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich 2 łyżki masła i pół szklanki mleka. Ugnieć bardzo dobrze na aksamitne puree. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, a na dnie rozłóż cienką warstwę puree ziemniaczanego.

 

8. Na puree nałóż połowę mięsa, tyle samo chilli i dymki. Całość posyp połową startego sera.

 

9. Nałóż na wierzch połowę brukselki; posól i popieprz.

 

10. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, czyli na wierzch puree ziemniaczane…

 

11. Następnie nałóż mięso, chili, dymkę, ser żółty…

 

12. Na wierzchu rozłóż brukselkę. Posól i popieprz.

 

13. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę puree zieminaczanego i kilka kawałków masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut, po czym przełóż na górą półkę na kilka minut, aż zrumieni się wierzch.

 

14. Gotową zapiekankę pozostaw na kilka minut, aż nieco „odpocznie”. Uwierz, zapiekanka warzywna z kiełbasą jest po prostu znakomita w smaku.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *